Πότε ανοίγουν ξανά θερινά σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι- Ημερομηνίες & κανόνες

Πότε ανοίγουν ξανά θερινά σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι- Ημερομηνίες & κανόνες

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και θερινών σινεμά παρουσίασε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τους κανονισμούς που θα ισχύσουν ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Αναλυτικά:

Αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου. Ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ενώ θα γίνει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Παράλληλα θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους και ρύθμιση της ροής εισόδου - εξόδου για το κοινό.

Θερινά σινεμά
Τα θερινά σινεμά θα προβάλλουν τις πρώτες τους ταινίες την 1η Ιουνίου, αλλά με ανώτατο όριο πληρότητας στο 40%, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με ειδικούς κανόνες και ρύθμιση για την είσοδο και την έξοδο των θεατών.

Μουσεία

Αν συνεχιστεί η ύφεση της πανδημίας, τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών. Στο εσωτερικό θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος και θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, με ειδικούς κανόνες.

Ζωντανά θεάματα - Δρώμενα

Όποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου και μόνο σε ανοικτούς χώρους. Οι καλλιτέχνες και όσοι άλλοι βρίσκονται επί σκηνής «με μη ιατρική μάσκα» θα πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Και εδώ το όριο πληρότητας θα είναι στο 40%, ώστε να εξασφαλιστούν οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων και, σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρων.

Οι συστάσεις και οι κανόνες των προηγούμενων κατηγοριών θα ισχύσουν και εδώ ενώ θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Επίδομα 800 ευρώ στους καλλιτέχνες – Οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες πληρωμής

Tα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες συνθήκες» που ανέδειξαν δομικά προβλήματα στον Πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της εργασίας, με υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας και «αχαρτογράφητο τοπίο».

«Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020», προσέθεσε η υπουργός που ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης τόνισε ότι «από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020».

Επέκταση δικαιούχων των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15 Φεβρουαρίου 2020 έως και την 29 Φεβρουαρίου 2020 καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στο σύστημα «Εργάνη».

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020.

Όσοι από 1η Ιουνίου 2019 ως την 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σημειώνεται πως για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.