Μπιλ Γκέιτς: Εάν είχαμε επενδύσει στην παραγωγή εμβολίου θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο

Μπιλ Γκέιτς: Εάν είχαμε επενδύσει στην παραγωγή εμβολίου θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην αμερικανική ιστοσελίδα vox.com παραχώρησε ο Μπιλ Γκέιτς, μιλώντας μεταξύ άλλων για το εμβόλιο για τον κοροναϊό, τη διαμάχη του Ντόναλντ Τραμπ με τον ΠΟΥ, καθώς και τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται με εκείνον… πρωταγωνιστή.

Ερωτηθείς σχετικά με το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κοροναϊό, ο Γκέιτς απάντησε πως «εάν τα προηγούμενα 5-10 χρόνια γίνονταν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τρέχουσα πανδημία το εμβόλιο θα είχε ετοιμαστεί μέσα σε έναν χρόνο».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως το ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Από που θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα; Πώς οι υγειονομικοί θεσμοί θα εξισορροπήσουν την ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου σε σχέση με το να είναι ασφαλές, βάσει εκτεταμένων δοκιμών; Υπάρχει το πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων που θέλουν να φαίνονται καλοί -ή όχι κακοί, εν πάση περιπτώσει. Και μια κρίση όπως η τρέχουσα σε εμποδίζει να συνδυάσεις στο μυαλό σου όλα τα επιμέρους κομμάτια. Καλό είναι μην έχεις τον κοροναϊό πάνω από το κεφάλι σου όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις ως επιστήμονας για το εάν μια ουσία είναι ασφαλής και θα προστατεύσει τον κόσμο ή θα βλάψει την υγεία του».

Σε ενδεχόμενο για το αν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί ποτέ το εμβόλιο για τον κοροναϊό, όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με το AIDS, ο Γκέιτς απαντά πως «Ο κοροναϊός δεν είναι AIDS, είναι πιο εύκολο. Κι αυτό διότι η πρωτεΐνη του δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο εκείνη του HIV. Εξάλλου, για τον SARS βρέθηκε εμβόλιο. Όπως και για τον Ebola». Έτσι ξεκαθαρίζει πως «είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ξεκαθάρισε πως «δεν πιστεύω ότι ο κοροναϊός θα αποδειχθεί ανώτερος των δυνατοτήτων της ανθρώπινης επιστήμης -αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ κιόλας. Πάντως, ήδη βλέπουμε αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Και ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάμε, διότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από δέκα υποψήφια φάρμακα».

Για τη διαμάχη του Τραμπ με τον ΠΟΥ

Επιπλέον ο Μπιλ Γκέιτς έδωσε τη δική του απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προ ημερών αποφάσισε να διακόψει την χρηματοδότηση του ΠΟΥ.

«Ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά. Η πυροσβεστική αργεί να φτάσει 20 λεπτά. Τι θα πούμε; Απολύστε όλο το πυροσβεστικό σώμα;’ Ναι, σίγουρα θα πρέπει να ερευνήσουμε εκ των υστέρων τι συνέβη. Αλλά είναι πολλοί αυτού που δεν αντιδρούν όπως πρέπει, δεν είναι τώρα η στιγμή να καταλογίζουμε ευθύνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βοηθά όλες τις χώρες του κόσμου να κατανοήσουν τι συμβαίνει με τις επιδημίες. Λειτουργεί βάσει ενός πολύ μικρού προϋπολογισμού. Στις ταινίες δείχνουν διάφορους τύπους που πετάγονται από το ένα μέρος στο άλλο και εξουδετερώνουν βιο-τρομοκράτες, στην πραγματικότητα όμως ο ΠΟΥ δεν έχει λεφτά για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο προϋπολογισμός του είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό όσων δαπανούν οι ΗΠΑ για τη δημόσια υγεία. Το λέω αυτό, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο ΠΟΥ έπρεπε ήδη να έχει παραγάγει ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό. Όμως, δεν είναι αυτός ο ρόλος του Οργανισμού. Ούτε χρηματοδοτείται για κάτι τέτοιο. Ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά καλά. Είναι απαραίτητος. Και στο τέλος δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να τον ενισχύουν, προκαλώντας την απόλυση πάρα πολλών εργαζομένων, εν μέσω μιας κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε. Το πράγμα θα ξεθυμάνει -ή, τουλάχιστον, αυτό ελπίζω» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν γνωρίζουμε πολλά για τον ιό;

Σχετικά με το πόσο απρόβλεπτος είναι ο κοροναϊός, αλλά και τις ανομοιογένειες που παρουσιάζουν η εξάπλωση και η έξαρσή του, ο Μπιλ Γκέιτς απαντά πως «η γρίπη, για παράδειγμα, σκοτώνει 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κι όμως, θα εκπλαγείτε από το πόσα λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτή την ασθένεια. Δεν καταλαβαίνουμε καν γιατί είναι εποχική. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις επιδημίες, όσο πχ στον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες. Οι πιο πλούσιες χώρες δεν ασχολούνται με τις λοιμώδεις νόσους. Γι’ αυτό και το δικό μας Ίδρυμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις δωρεές σε εκείνα που σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους».

Τι απάντησε για τις θεωρίες συνωμοσίας

Απαντώντας για τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του, ό,τι γνώριζε δηλαδή για την πανδημία, πριν ξεσπάσει, ότι είχε έτοιμο το εμβόλιο, ή ακόμα και ότι θα το χρησιμοποιήσει για να ελέγξει τους ανθρώπους ο Μπιλ Γκέις απάντησε πως όλο αυτό είναι θλιβερό.

«Η παραπληροφόρηση είναι επικίνδυνη, ειδικά σε αυτό το είδος κρίσης όπου αυξάνεται η προθυμία των ανθρώπων να πιστεύουν τα πιο άγρια πράγματα. Είμαστε όλοι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση – εγώ λιγότερο από τους άλλους, αλλά γενικά (όλοι είμαστε). Έτσι κάποιος λέει ότι πρέπει να κατηγορούμε αυτήν τη χώρα ή αυτό το άτομο, που είναι διαφορετικό από εμάς. Αυτό είναι επικίνδυνο. Λυπάμαι που το βλέπω αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά ελπίζω ότι θα εξαφανιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ