17 νέα κρούσματα, 136 νεκροί στην Ελλάδα - σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

17 νέα κρούσματα, 136 νεκροί στην Ελλάδα - σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Στα 17 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. 136 οι νεκροί.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.534, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 580 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.228 (49%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

43 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

-πυρετός

-βήχας

-λαχάνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή

-κρυάδες και ρίγος

-μυαλγίες

-κεφαλαλγία

-πονόλαιμος

-ξαφνική απώλεια διαταραχής γεύσης και όσφρησης

«Η Επιτροπή αποφάσισε να γίνεται χρήση μασκών σε πολυσύχναστους χώρους όπως παντοπωλεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής» για προσωπικό αλλά και εργαζομένους.

«Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει μέσο ως ψεύτικη ασφάλεια, πρέπει να τηρείται η υγιεινή των χεριών και οι κανόνες όταν την βγάζουμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Είναι σημαντικό όλοι να καταλάβουμε πως η κατάσταση που ακολουθεί δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα, συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι μια κοινή υπόθεση στην οποία όλοι συμμετέχουμε. Σαν επιστήμονες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η προσπάθεια στην μερική κανονικότητα. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε μέτρα υγιεινής και απόστασης. Παραμένουμε σε εθνική επαγρύπνηση» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, eleftherostypos

Κορωνοϊός: Σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πήρε αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, η προστατευτική μάσκα θα είναι υποχρεωτικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπως τα τα ΜΜΜ, τα παντοπωλεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα κουρεία-κομμωτήρια. Οι μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πελάτες.

Σταδιακά θα γίνει η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Θέλει πολύ προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε.

«Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.