«Καρφιά» Τσιόδρα για την κλινική: Νοσηλευτές είχαν συμπτώματα λοίμωξης και τους επέτρεψαν να δουλεύουν

 «Καρφιά» Τσιόδρα για την κλινική: Νοσηλευτές είχαν συμπτώματα λοίμωξης και τους επέτρεψαν να δουλεύουν

«Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα κρούσματα στις κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό.

Στους 130 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στα 2.490 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι 27.

«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλει πάρα πολύ προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση, να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Γι αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν είμαστε απάνθρωποι. Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «υπογραμμίζω κάθε λέξη του κυρίου καθηγητή. Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης, 16 άτομα προσωπικό προχωρούσαν μέσα στη νύχτα για να μην χαθεί ούτε μία ώρα.

Από τη διαδικασία ιχνηλάτησης για την κλινική Ταξιάρχαι, προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Επίσης 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής τέθηκαν σε καραντίνα.

Στην κλινική Κασταλία όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά και έχουν δοθεί οδηγίες για τα μέτρα προστασίας των τροφίμων.

Ο εισαγγελέας ζητά τους φακέλους ασθενών

Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Πηγή: eleftherostypos