103 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 57χρονη, ενδείξεις ότι στις 27 Απριλίου ίσως θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων

103 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 57χρονη, ενδείξεις ότι στις 27 Απριλίου ίσως θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων

Μια 57χρονη γυναίκα είναι το 103ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και είχε υποκείμενο νόσημα- σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε νωρίτερα την Μεγάλη Τετάρτη ότι σημειώθηκαν 22 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 2.192 συνολικά και ένας νέος θάνατος.

Συνολικά οι θάνατοι στην χώρα μας από τον κορωνοϊό έφτασαν στους 102. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν 72 διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας 68 ετών και 29 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας σχετικά με τα φάρμακα «οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα- χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια. Ενα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι σε φάση 2, δηλαδή έχει δοθεί άδεια για χρησιμοποίηση σε περισσότερους ανθρώπους. Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα».

Σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων τόνισε: «Κάποιες χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Πρέπει να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν περιμένουν να αυξηθούν τα κρούσματα το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι οι ταξιδιώτες από το νότιο ημισφαίριο που θα έχουν χειμώνα θα ελέγχονται.

Για τα σχολεία είπε ότι είναι νωρίς και άκαιρο να συζητηθεί αυτή την στιγμή για το πότε θα ανοίξουν. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε επίσης ότι μέχρι τις 27 Απριλίου δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων.

«Αν αρθούν κάποια μέτρα και δούμε ότι ο ιός θα επιστρέψει θα τα ξαναπάρουμε» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Για την μείωση των κρουσμάτων τόνισε ότι μειώνονται πολύ και είναι πολύ λίγα όσα έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης.

«Δεν γίνεται να εκριζωθεί ο ιός γιατί όλες οι χώρες δεν πήραν ταυτόχρονα μέτρα. Αυτό που θα αντιμετωπίσει τον ιό είναι το εμβόλιο. Μακάρι οι εκτιμήσεις που μιλάνε για δυο χρόνια να είναι λάθος». τόνισε για την αντιμετώπιση του ιού.

Χαρδαλιάς: Κανονικά όλα τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Xαρδαλιάς είπε: «Η προσπάθεια συνεχίζεται – Είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι συμπολίτες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε γιορτές. Το Πάσχα θα είναι όπως όλες τις άλλες ημέρες. Δεν προβλέπεται η μετακίνηση σε συγγενείς ή φίλους. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτα που έχουμε καταφέρει με στερήσεις τόσες εβδομάδες- έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο αλλά τα μέτρα ισχύουν ως τις 27 Απριλίου. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν. Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά- ας είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το ζήτημα, σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω».

Επίσης παρατάθηκε μέχρι 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης πολιτών σε Βόλο και Πάτρα και αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λαϊκή του δήμου Πτολεμαίδας γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος