Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 είναι άνδρες και η συντριπτική τους πλειοψηφία καπνιστές και παχύσαρκοι».
Η εντατικολόγος του «Ευαγγελισμού» και καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τις εκπλήξεις του Sars-CoV-2. «Ολα είναι παράξενα σε αυτό τον ιό. Προσβάλλει το συκώτι, προσβάλλει τον εγκέφαλο, προσβάλλει τα νεφρά», λέει.
Και ενώ πλέον οι Ελληνες γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν χειριστεί εκατοντάδες περιστατικά του νέου ιού και έχουν διασωληνώσει δεκάδες (μέχρι και την Παρασκευή ήταν διασωληνωμένα περίπου 80 άτομα), οι ενδείξεις στους ασθενείς δεν είναι ίδιες για όλους και οι γιατροί δεν έχουν μια «παρτιτούρα». Ο ιός ακολουθεί μια «τρελή» πορεία, δηλαδή η επιδείνωση ενός ασθενή, που έχει μια «φλατ» εξέλιξη, μπορεί να είναι ραγδαία και οι γιατροί να μην τον προλάβουν, σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου.
«Βλέπουμε τα πάντα. Κάποιον, που δεν το περιμέναμε, ξαφνικά να επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ συμβαίνει και το αντίθετο. Κάποιος που δεν τα πάει καλά, να βελτιωθεί σε χρόνο που δεν περιμένουμε», αναφέρει η γνωστή εντατικολόγος.
Η ίδια εξηγεί ότι χρησιμοποιούνται διάφορα κοκτέιλ φαρμάκων στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», αλλά, όπως λέει, προς το παρόν δεν δείχνουν να ανατρέπουν τη μοιραία κατάληξη ασθενών.
Προφίλ ασθενή
Αυτό που δείχνει την επιθετικότητα του νέου κορονοϊού είναι ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν καταλήγουν για νοσηλεία μόνο ηλικιωμένοι και άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. «Εχουμε νέο κόσμο. Δεν προσβάλλει βαριά μόνο τους μεγαλύτερους. Ο ιός έχει έντονες διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά του από άτομο σε άτομο και αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας», αναφέρει η εντατικολόγος. Ερωτηθείσα εάν οι νεότεροι ηλικιακά πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάτι έχουν. Αυτό που παρατηρούμε συχνά είναι ότι νοσούν βαριά οι παχύσαρκοι. Μιλώντας με συναδέλφους μας στην Αμερική, η παχυσαρκία είναι πολύ συνηθισμένη και σε εκείνους. Βέβαια, η Αμερική έχει πολύ αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό της έτσι κι αλλιώς. Στον “Ευαγγελισμό”, πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 είναι άνδρες και η συντριπτική τους πλειοψηφία καπνιστές».
«Μακρά η περίοδος που πρέπει να προσέχουμε»
Η κ. Κοτανίδου -εκτός από το ότι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»- είναι και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που λαμβάνει καθοριστικές αποφάσεις, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικές με το επιδημικό κύμα του Sars-CoV-2 στη χώρα μας.
Με αυτή την ιδιότητά της, επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι «η περίοδος που πρέπει να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε μέτρα ατομικής προστασίας θα είναι μακρά». Προσθέτει ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή έχει ξεπεραστεί, αλλά τονίζει ότι δεν είναι σίγουρο ότι έχει περάσει. «Δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί με μία τόσο άγνωστη ασθένεια. Μπορεί, ενώ θεωρούμε ότι είμαστε καλά, να βρεθεί ένας που να μεταφέρει τον ιό σε 50 άτομα και να έχουμε πάλι έξαρση. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, χρειάζεται όμως πολλή προσοχή».
Ερωτηθείσα για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πότε αυτό αναμένεται, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας επισημαίνει: «Δεν θεωρώ δεδομένο τίποτα με τον Covid-19. Δεν τον γνωρίζουμε. Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα και έτσι λαμβάνουμε αποφάσεις».
Πηγή: Ελεύθερος τύπος, της Μαρίας. Νίκης Γεωργαντά