Σωτήρης Τσιόδρας για Ρομά: Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, υγειονομική βόμβα η περιοχή

Σωτήρης Τσιόδρας για Ρομά: Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, υγειονομική βόμβα η περιοχή

«Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας»
Στους Ρομά και την επίσκεψή του στον οικισμό Νέα Σμύρνη της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο οικισμό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα».

Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε, τέλος, ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορονοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.

«Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό»

«Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Σ. Τσιόδρας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια. «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην 'Απω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. «Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ «πέρα -δώθε», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εστία επιδημικής έξαρσης του κορονοϊού πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή των δύο πτήσεων από την Ισπανία κλήθηκαν να διαχειριστούν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα.

Η καραντίνα του οικισμού ήταν μονόδρομος μετά την επιβεβαίωση 20 θετικών στον ιό περιστατικών, τη στιγμή που ελέγχονται και άλλα άτομα, όχι μόνο του οικισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαπιστώθηκε σύνδεση του πρώτου κρούσματος των Ρομά με τη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε χθες στην περιοχή του οικισμού μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ώστε να συντονίσουν την επιχείρηση μετριασμού της διασποράς.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του πρώτου θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται:

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη), που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) στους κατοίκους του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.
Η αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες όλων των λαϊκών αγορών στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πλανόδιου εμπορίου.
Σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σε δομή εκτός καραντίνας, την «Αρωγή», μεταφέρθηκαν οι 20 θετικοί στον ιό. Στη δομή εφαρμόζονται μέτρα αυστηρής καραντίνας, με εσωτερική και εξωτερική περιφρούρηση. Παράλληλα, σε ξενοδοχείο μεταφέρθηκαν, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ευπαθείς ομάδες των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, εκτός από τις 29 high risk επαφές του πρώτου κρούσματος που ελέγχθηκαν, επιπλέον 200 τεστ πραγματοποιήθηκαν στη γύρω περιοχή.

Από σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και στον Τύρναβο, τα Φάρσαλα και την περιοχή των Σοφάδων.

«Η περίπτωση της Λάρισας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε διάφορες περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλο αυτό τον καιρό», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ενταση;

Σκηνές έντασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα όσα δημοσιεύτηκαν και ανέφερε ότι οι κάτοικοι του οικισμού τους άκουσαν με περίσσεια ευθύνη. «Η μία, δύο, τρεις φωνές που ακούστηκαν προς το τέλος και δεν έλεγαν κάτι διαφορετικό, δεν ανατρέπουν τη γενική εικόνα που έχουμε εγώ και ο καθηγητής», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη πως οι κάτοικοι του οικισμού θα βοηθήσουν την προσπάθεια των επιστημόνων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Τους συγχωρούμε γιατί για πέντε λεπτά δεν κράτησαν τις αποστάσεις που πρέπει, αλλά ήταν αγάπη αυτά τα πέντε λεπτά και εμείς μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους. Αισθανθήκαμε εκείνη τη στιγμή ότι μετρά περισσότερο η αγάπη μας παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του οικισμού τούς αγκάλιασαν στη χθεσινή τους επίσκεψη στη Λάρισα. «Και εμείς αισθανθήκαμε μέρος της κοινότητάς τους», είπε.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος