Κορωνοϊός: Στους 55 οι νεκροί στην Ελλάδα – Aπό Πέλλα και Ξάνθη τα δύο νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 55 οι νεκροί στην Ελλάδα – Aπό Πέλλα και Ξάνθη τα δύο νέα κρούσματα

Τους 55 έφτασαν το πρωί της Παρασκευής οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους ένας 66χρονος από την Πέλλα και ένας 78χρονος από την Ξάνθη. Και τα δύο τελευταία θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είναι 55, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από τα ελληνικά εργαστήρια ανερχόταν μέχρι και χθες σε 1.544. Σημειώνεται ότι τα 119 αφορούσαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε 380 άτομα πλήρωμα και παρέμενε μέχρι χθες αγκυροβολημένο αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων με Sars-CoV-2 έφτασε χθες τα 91 άτομα, με μέση ηλικία τα 65 έτη, ενώ εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει των Εντατικών.

Λίγες εβδομάδες ακόμη θα διαρκέσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού διεμήνυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη μεταδοτικότητα του ιού. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ρώτησε έναν ασθενή πώς κόλλησε και του απάντησε πως η μόνη του έξοδος ήταν για τη λαϊκή αγορά. Με αυτό το παράδειγμα, ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο συμπεριλαμβάνονται στις νέες εξελίξεις των επιπλοκών που δημιουργεί ο κορονοϊός.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε χθες λόγο για ένα υποσύνολο ασθενών της Covid-19 που αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αναφορές νευρολόγων απ’ όλο τον κόσμο. «Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές, συμπλήρωσε.