19 οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα κρούσματα ανά περιφέρεια

Άλλοι δυο άνθρωποι έφυγαν από την ζωή στην χώρα μας εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια 86χρονη γυναίκα και έναν 64χρονο άνδρα. Και οι δυο κατέληξαν στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Σε 8.000-10.000 ανέρχεται πλέον ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, όπως έχουν υπολογιστεί από τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, ωστόσο, από τη μέχρι τώρα διασπορά εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά χθες «σα να έχει μπει κάποιο φρένο στην εξάπλωση».

Αναφορικά με όσα κρούσματα έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί, ανέρχονταν μέχρι χθες σε 695, διάσπαρτα σε 28 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα (292) των θετικών σε Sars-CoV-2 περιστατικών. Εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό μέχρι και χθες είχαν καταλήξει 17 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Ολοι είτε είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε ήταν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας.

Ανεβαίνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Χθες, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 114 άτομα, εκ των οποίων οι 35 χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, όλοι άνδρες, εκτός μίας γυναίκας. Το 74% εξ αυτών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Εάν επιτραπεί στη λοίμωξη να εξαπλωθεί, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν βαριά θα αυξηθεί σε δραματικά επίπεδα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας τη σημασία των περιοριστικών μέτρων και γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια πανδημία δεν υποχωρεί από μόνη της».

Ο γνωστός καθηγητής ανέφερε ότι ως χώρα «έχουμε αγοράσει πολύτιμο χρόνο με τα μέτρα που λάβαμε και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε ώστε να προετοιμαστούμε. Με βάση όσα βλέπουμε και μελετούμε φαίνεται να έχει μπει κάποιο φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού Sars-Cov-2, ή τουλάχιστον να μην υπάρχει επιθετική αύξηση».

Προσπαθώντας μάλιστα να εξηγήσει πώς θα γινόταν να καταπολεμηθεί ο ιός -κάτι που είναι ανέφικτο- είπε: «Μακάρι εάν μπορούσαμε να είχαμε ένα μαγικό ραβδί και να παγώσουμε σε απόσταση δύο μέτρων τον ένα από τον άλλο για 14 ημέρες. Τότε θα εξαφανιζόταν ο ιός και θα πέθαινε από όποια επιφάνεια είχε μολύνει. Και μετά τις 14 ημέρες θα βλέπαμε ποιος είχε συμπτώματα και θα τον απομονώναμε. Αλλά κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει».

Για κάθε έναν ασυμπτωματικό ασθενή αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας συμπτωματικός ή με ήπια συμπτωματολογία, όπως προκύπτει από τα διεθνή δεδομένα. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να συλλέξουμε κι άλλα επιστημονικά δεδομένα, θεραπείες και εμβόλια», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως το εμβόλιο «δυστυχώς θα αργήσει».

Σημειώνεται ότι η απώλεια της όσφρησης, που αποτελεί πρόσφατα ανακαλυφθέν σύμπτωμα του κορονοϊού διεθνώς, έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, και δεύτερο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν. Η γυναίκα είναι 31 ετών και βρισκόταν στην 39η εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Γ.Ν. Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», με ιστορικό δύο προηγούμενων καισαρικών τομών. Η γυναίκα είχε συμπτωματολογία με βήχα και δεκατική πυρετική κίνηση και βρέθηκε θετική στον ιό Sars-CoV-2. Tόσο η μητέρα όσο και το αγοράκι είναι σε άριστη κατάσταση.

Τα κρούσματα ανά περιφέρεια

Περιφερειακή ενότητα Αριθμός κρουσμάτων Περιφερειακή ενότητα Αριθμός κρουσμάτων
Αθηνών 292 Ιωαννίνων 2
Ηλείας 43 Μεσσηνίας 2
Ανατολικής Αττικής 25 Ξάνθης 2
Πειραιώς 22 Αργολίδας 1
Καστοριάς 17 Αρκαδίας 1
Θεσσαλονίκης 16 Αρτας 1
Αχαΐας 11 Δωδεκανήσου 1
Λαρίσης 8 Κιλκίς 1
Εβρου 7 Λακωνίας 1
Ζακύνθου 5 Λασιθίου 1
Κοζάνης 5 Λέσβου 1
Δυτικής Αττικής 4 Μαγνησίας 1
Ηρακλείου 4 Τρικάλων 1
Πιερίας 3 υπό διερεύνηση 215
Εύβοιας 2