Ιταλία: Στους 631 οι νεκροί – 168 σε μια ημέρα, ποιος ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ιταλία: Στους 631 οι νεκροί – 168 σε μια ημέρα, ποιος ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172.

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν χθες Δευτέρα το βράδυ οι Ιταλοί ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους. Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa.

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση ξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο επεκτείνει τα περιοριστικά, προληπτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία σε όλη τη χώρα «προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» SARS-CoV-2. Ο Κόντε υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία θα γίνει «προστατευόμενη ζώνη».

Οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέραν από αυτές που κάνουν για να πάνε στην εργασία τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Η Ιταλία έχει περισσότερους νεκρούς από τις υπόλοιπες χώρες, εξαιτίας του κορονοϊού, αναλογικά με τα κρούσματα της. Πλέον, με εξαίρεση την Κίνα, η γείτονα χώρα μαζί με την Νότια Κορέα έχουν τις μεγαλύτερες εστίες του ιού παγκοσμίως.

7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 θάνατοι από τον κορονοϊό

Οι νεκροί στην Ιταλία όχι μόνο είναι πολλοί αλλά ο αριθμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία. Συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας (9/3) είναι καταγεγραμμένα 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 θάνατοι από τον κορονοϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα περιορισμού του ιού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

Οι 73 από αυτούς κατέληξαν στη Λομβαρδία. Οι 21 στην Εμίλια-Ρομάνια ενώ οι 7 πέθαναν σε νοσοκομεία του Βένετο και οι 3 στο Μάρκε.

Τι δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.Τα πρώτα δεδομένα για τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας. Η σχετική ανακοίνωση αφορά τους 105 πρώτους ασθενείς, που κατέληξαν. Ο κορονοϊός Covid-19 έχει κοστίσει ως τώρα τη ζωή 148 ανθρώπων στην χώρα.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 81 έτη

Τα δύο τρίτα όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν άνδρες καθώς όπως διαφαίνεται οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι. Επίσης, οι θανόντες έπασχαν από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Τα στατιστικά δεδομένα

Φύλο και ηλικία

Με βάση τα δεδομένα των ιταλικών Αρχών, από τους 105 ασθενείς που κατέληξαν μόνο οι 28 (ποσοστό 26,7%) ήσαν γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 50 έως άνω των 90 ετών, αλλά κάτω των 60 ετών ήταν μόλις το 11% από αυτούς. Πιο αναλυτικά:

-Το 14,1% είχαν ηλικία άνω των 90 ετών
-Το 42,2% είχαν ηλικία 80-89 ετών
-Το 32,4% είχαν ηλικία 70-79 ετών
-Το 8,4% είχαν ηλικία 60-69 ετών
-Το 2,8% είχαν ηλικία 50-59 ετών

Η μέση ηλικία ανδρών και γυναικών ήταν τα 81 έτη. Ωστόσο οι γυναίκες που κατέληξαν ήταν κατά μέσον όρο πιο ηλικιωμένες από τους άνδρες. Η μέση διαφορά μεταξύ των φύλων έφτανε τα 3,5 χρόνια (83,4 ετών οι γυναίκες έναντι 79,9 ετών οι άνδρες).

Επιπλέον, η ηλικία των ασθενών που κατέληξαν ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη απ’ ό,τι των ασθενών που νόσησαν λιγότερο σοβαρά από τον ιό.

Υπερτασικοί οι 3 στους 4

Ο κορωνοϊός Covid-19 κόστισε τη ζωή κυρίως ανθρώπων με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα έπασχαν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα. Αυτό με την υψηλότερη συχνότητα απ’ όλα, δε, ήταν η υπέρταση.

Αναλυτικά:

-Το 15,5% των θανόντων είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο, χρόνιο πρόβλημα υγείας.

-Το 18,3% είχαν δύο χρόνια προβλήματα υγείας

-Το 67,2% είχαν τρία ή περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας.

Κατά μέσον όρο, οι ασθενείς που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή είχαν 3,4 συνοδά προβλήματα υγείας! Τα πιο συχνά συνοδά νοσήματα στους ασθενείς αυτούς ήταν:

-Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων)

-Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των νεκρών)

-Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8%).

Ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων

Ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 5 ημέρες. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της νοσηλείας και του θανάτου ήταν 4 ημέρες.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παραμένουν οι πιο ευάλωτοι έναντι στον κορωνοϊό Covid-19
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ιδιαιτέρως απειλητικός για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τονίζει το ISS.

«Αν και τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά, επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ISS Silvio Brusaferro. «Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να χάσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για ευάλωτους ανθρώπους, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».