Κορονοϊός, στα 84 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Εφιαλτικό σενάριο για την Ιταλία: Μπορεί να νοσήσει το 60% και να έχουμε 1 εκατ. νεκρούς

Κορονοϊός, στα 84 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Εφιαλτικό σενάριο για την Ιταλία: Μπορεί να νοσήσει το 60% και να έχουμε 1 εκατ. νεκρούς

Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 84 στην χώρα μας με τα 56 να είναι από το γκρουπ που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους. Επίσης τρία κρούσματα είναι ξένης καταγωγής. Οι 27 ασθενείς νοσηλεύονται και 57 είναι σε απομόνωση.

Για τέσσερα κρούσματα δεν υπάρχει έκθεση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Τα νέα μέτρα:

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών, εσωτερικό και εξωτερικό για ευπαθείς ομάδες
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως είναι μία ήπια νόσος ωστόσο κινδυνεύουν οι ευπαθείς ομάδες.

«Δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι, όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να κάτσουν σπίτι. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ανέφερε και τόνισε πως «οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι».

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες οκτώ ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του υπουργού Υγείας της Ιταλίας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εκτιμά, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, καθώς μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

«Το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής», αναφέρει πάντως ο Ριτσάρντι.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορονοϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως γράφει η Κατερίνα Πρίφτη στο Huffpost αυτό που ανησυχεί είναι το ότι:

Η Ιταλία, στην οποία πλέον 15εκατ. άνθρωποι στις βόρειες επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε καραντίνα, αποτελεί την μεγαλύτερη εστία κορονοϊού στην Ευρώπη και μαζί με τη Νότια Κορέα τις μεγαλύτερες εστίες παγκοσμίως (βάσει αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων), πέραν της Κίνας.

Αυτό ωστόσο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ εντύπωση προκαλεί και η σύγκριση με τη Νότια Κορέα δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασθενών αλλά η Ιταλία έχει σχεδόν 7,5 φορές περισσότερους νεκρούς.

Συγκεκριμένα η Ιταλία μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε αναφέρει 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 νεκρούς και η Νότια Κορέα 7.375 και 50 αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η θνησιμότητα στη περίπτωση του κορονοϊού, βάσει των τελευταίων δεδομένων που έχουν αναλυθεί κυμαίνεται στο 3,4%. Και όμως πάλι στη περίπτωση της Ιταλίας ο αριθμός των νεκρών είναι αυξημένος φθάνοντας την περασμένη εβδομάδα το 3,8% και με τα σημερινά δεδομένα το 4,9%-5%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.