Χρυσή Άρκτος στο There is No Evil του Ιρανού Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στα Σεζάρ κυριάρχησαν οι Άθλιοι

Χρυσή Άρκτος στο There is No Evil του Ιρανού Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στα Σεζάρ κυριάρχησαν οι Άθλιοι

Η ταινία "There is No Evil" του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στον οποίο έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα, κέρδισε σήμερα την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«Θα ήθελα ο Μοχάμεντ να βρίσκεται εδώ ο ίδιος, όμως δυστυχώς του έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα. Ευχαριστώ την απίστευτη ομάδα που έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να βρεθεί σε αυτήν την ταινία» δήλωσε ο παραγωγός Φάρζαντ Πακ, την ώρα που παραλάμβανε το βραβείο, εκ μέρους του απόντος.

«Είμαι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και ευτυχισμένη, αυτό το βραβείο είναι για έναν κινηματογραφιστή που δεν μπορεί να βρίσκεται εδώ. Μπορώ να το πω εξ ονόματος όλης της ομάδας ότι είναι για εκείνον» είπε η ηθοποιός Μπαράν Ρασούλοφ.

Η ταινία πραγματεύεται τη θανατική ποινή, ένα θέμα ταμπού στο Ιράν, από την πλευρά των εκτελεστών και των οικογενειών των θυμάτων. Στον Ρασούλοφ είχε απαγορευτεί να γυρίσει την ταινία και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα για να τα καταφέρει.

Τιμηθείς το 2017 στις Κάννες για το A Man of Integrity, ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, στόχος έντονων επικρίσεων έπειτα από μια νέα κατηγορία για βιασμό εναντίον του, βραβεύθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι με το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας για το «Κατηγορώ», κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλών γυναικών που παρίσταντο στην τελετή.

Λιγότερες από δύο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, με καπνογόνα είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν τον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η βράβευση γύρω από τον οποίο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είχαν τοποθετηθεί μεταλλικοί φράκτες.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε τον Πολάνσκι!» και «Ο Πολάνσκι βιαστής, ο κινηματογράφος ένοχος, το κοινό συνεργός», απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Καταγγέλλοντας το δημόσιο λιντσάρισμά του ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής των Σεζάρ, όμως και όλοι οι συνεργάτες του στην ταινία, περιλαμβανομένου του πρωταγωνιστή Ζαν Ντιζαρντέν.

Ο 86χρονος Πολάνσκι εξακολουθεί να καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό μιας 13χρονης πριν περίπου 40 χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Νικητές οι Άθλιοι

Αναλυτικά τα Βραβεία Σεζάρ 2020

Καλύτερη Ταινία: «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ...!»
Γυναίκα Ηθοποιός: Αναΐς Ντεμουστιέ, «Alice et Marie»
Ανδρας Ηθοποιός: Ροσντί Ζεμ, «Roubaix, Une Lumiere»
Β' Ανδρικός Ρόλος: Σουαν Αρλό, «Θέλημα Θεού»
Β' Γυναικείος Ρόλος: Φανί Αρντάν, «Ραντεβού στο Belle Epoque»
Μουσική: Νταν Λεβί, «I Lost my Body»
Ξενόγλωσση Ταινία: «Παράσιτα»
Φωτογραφία: Κλερ Ματόν, «Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»
Μοντάζ: Φλορά Βολπελιέρ, «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Πρωτότυπο Σενάριο: Νικολά Μπεντός, «Ραντεβού στο Belle Epoque»
Διασκευασμένο Σενάριο: Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ...!»
Ηχος: «Το Τραγούδι του Λύκου»
Βραβείο Κοινού: «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι
Μικρού Μήκους: «Pile Poil»
Ντοκιμαντέρ: «Μ»
Πρώτη Ταινία: «Papicha» της Μούνια Μεντούρ
Ταινία Animation: «I Lost my Body»
Μικρού Μήκους Animation: «La Nuit des Sacs Plastiques»
Πρωτοεμφανιζόμενη Γυναίκα: Λίνα Κούντρι, «Papicha»
Πρωτοεμφανιζόμενος Ανδρας: Αλεξίς Μανεντί, «Οι Αθλιοι»
Κοστούμια: Πασκαλίν Σαβάν, «Κατηγορώ...!»
Σκηνικά**: Στεφάν Ρόζενμπαουμ, «Ραντεβού στο Belle Epoque»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ