Ισπανός δισεκατομμυριούχος συλλέκτης καταδικάστηκε για κλοπή έργου του Πικάσο

Ισπανός δισεκατομμυριούχος συλλέκτης καταδικάστηκε για κλοπή έργου του Πικάσο

Ένας Ισπανός δισεκατομμυριούχος και συλλέκτης έργων τέχνης καταδικάστηκε σε 18 μήνες κάθειρξης, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσπάθεια κλοπής ενός αριστουργήματους του εξπρεσιονιστή Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο. Σκοπός του ήταν να τον πουλήσει σε πλειστηριασμό. Το έργο ήταν το «Κεφάλι Νεαρής Γυναίκας».

Το συγκεκριμένο έργο, που θεωρείται εθνική κληρονομιά κατασχέθηκε από το γιοτ του Τζέιμ Μποτίν στην Κορσική της Γαλλίας το 2015.

Ο Μποτίν, 83 ετών, είναι εγγονός του ιδρυτή της ισπανικής τράπεζας Σανταντέρ, ενώ ήταν αντιπρόεδρός της μέχρι το 2004.

Ο νεαρός παραμένει υπό κράτηση μέχρι τις 30 Ιανουαρίου οπότε και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Όσον αφορά την ποινή του, μπορεί να ασκήσει έφεση εναντίον της.

Πάντως, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί πίσω από τα σίδερα, καθώς οι παραβάτες του νόμου στην Ισπανία που καταδικάζονται για πρώτη φορά με ποινή φυλάκισης λιγότερη από δύο έτη για μη εγκληματική ενέργεια, δεν μπαίνουν σχεδόν ποτέ φυλακή.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μποτίν σχεδίαζε να πουλήσει τον Πικάσο σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Κάθε έργο τέχνης που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά και καταχωρείται ως εθνικός θησαυρός, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να ζητήσουν άδεια πριν το βγάλουν έξω από τη χώρα, πράγμα που ο 81χρονος έκανε. Φυσικά, πλέον δεν του ανήκει ούτε η άδεια του πίνακα. Ήταν στα χέρια του από το 1977.

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης» εντόπισε έναν κλεμμένο πίνακα του Πικάσο
Η ανακάλυψη αυτού του σπάνιου πορτραίτου είναι το επιστέγασμα μιας τετραετούς έρευνας.

Ο συγκεκριμένος πίνακας του 1906, το οποίο εκτιμάται στα 26 εκατομμύρια δολάρια, είναι ένας από τους λίγους που ζωγράφισε ο Πικάσο κατά τη διάρκεια της περιόδου του Γκόσολ, προάγγελος του κυβισμού.

Το έργο τέχνης είναι πλέον ιδιοκτησία του κράτους και δόθηκε στο Μουσείο Τέχνης Ρέινα Σόφια στη Μαδρίτη.

Πηγή: BBC