Φρίκη από τις λεπτομέρειες της τραγωδίας με το φορτηγό του θανάτου με τους 39 νεκρούς

Φρίκη από τις λεπτομέρειες της τραγωδίας με το φορτηγό του θανάτου με τους 39 νεκρούς

Μια ακόμη μαζική δολοφονία των κυκλωμάτων διακινητών που λυμαίνονται την Ευρώπη, καταγράφηκε στο Εσεξ της Βρετανίας.

Χθες τα ξημερώματα, στο βιομηχανικό πάρκο Γκρέι, διαπιστώθηκε ότι ένα φορτηγό μάρκας Scania με βουλγαρικές πινακίδες περιείχε στο ψυγείο του τα άψυχα κορμιά 39 παράτυπων μεταναστών – ανάμεσά τους ένας ανήλικος- που δεν άντεξαν στις θερμοκρασίες έως -25 βαθμούς Κελσίου. Ο 25χρονος Βορειοϊρλανδός οδηγός του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον, συνελήφθη ως ύποπτος ανθρωποκτονίας και η Υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος (NCA) ανακοίνωσε ότι ερευνά την ανάμιξη οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης στην τραγική υπόθεση.

Το φορτηγό είχε φθάσει στο λιμάνι Πέρφλιτ του Τάμεση με φέριμποτ από το βελγικό λιμάνι του Ζέερμπρουγκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μισή ώρα αργότερα αναχώρησε για το Εσεξ.

Μολονότι το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το όχημα ήταν καταχωρισμένο στη Βάρνα και ανήκε σε γυναίκα επιχειρηματία ιρλανδικής καταγωγής, η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι κανείς από τους 39 νεκρούς δεν ήταν Βούλγαρος. «Η ταυτοποίηση των θυμάτων θα πάρει αρκετό χρόνο», σημείωσε η υποδιευθύντρια της αστυνομίας του Εσεξ, Πίπα Μιλς, ανακοινώνοντας τη σύσταση ειδικού γραφείου για συγγενείς ή όποιον μπορεί να βοηθήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοβ, απέκλεισε να φορτώθηκαν οι άτυχοι μετανάστες στη χώρα του, λέγοντας ότι το όχημα έχει να ταξιδέψει εκεί από το 2017.

Ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την «ανείπωτη και αληθινά σπαρακτική τραγωδία», μεταφέροντας τη σκέψη και τις προσευχές όλων των Βρετανών βουλευτών για τα θύματα και τους αγαπημένους τους. «Ολοι οι έμποροι ανθρώπων πρέπει να καταδιωχθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Τζόνσον, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καλεί τους συμπατριώτες του να αναλογιστούν το δράμα των 39 απελπισμένων ανθρώπων, που πάνω στην απόγνωση και τον κίνδυνο που διέτρεχαν στις χώρες τους, προτίμησαν να πεθάνουν από κρύο και ασφυξία μέσα σε ένα κοντέινερ.

Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για να αποφύγουν τον θανάσιμο δρόμο της Μεσογείου, πληρώνουν έως 10.000 ευρώ για μια θέση σε αυτές τις νεκροφόρες. Το κλείσιμο των προσφυγικών καταυλισμών στο Καλαί της Γαλλίας από τον πρόεδρο Ολάντ το 2016 και οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σημεία εισόδου του Ντόβερ και του Τούνελ της Μάγχης δεν αποτρέπουν τους μετανάστες, αλλά τους οδηγούν σε άλλους, πιο επικίνδυνους διαδρόμους , κυρίως από το Βέλγιο.

«Πρακτικά έρχονται από όλα τα λιμάνια της ηπειρωτικής ευρωπαϊκής ακτής», αποκάλυψε στο BBC στέλεχος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, που προσπάθησαν να μπουν κρυμμένοι στη Βρετανία.

Σοκαρισμένη και βαθύτατα θλιμμένη δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ, να υπόσχεται να ερευνήσει αν το μοιραίο φορτηγό διήλθε από το έδαφος της χώρας του. Πράγματι, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το μπροστινό τμήμα του φορτηγού, με τη μηχανή ήταν από τη Βόρεια Ιρλανδία και μόνο το πίσω κομμάτι, με το κοντέινερ-ψυγείο, προερχόταν από τη Βουλγαρία.

Το 2000, 58 Κινέζοι μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό στο Ντόβερ, ενώ το 2015 σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας ανακαλύφθηκαν 71 πτώματα μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό. Το έγκλημα αποδόθηκε σε βουλγαρο-ουγγρικό κύκλωμα διακίνησης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος