Brexit: Ήττα του Μπόρις Τζόνσον και o έλεγχος της Βουλής ανήκει στην αντιπολίτευση

Brexit: Ήττα του Μπόρις Τζόνσον και o έλεγχος της Βουλής ανήκει στην αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για Brexit με όποιο κόστος στις 31 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τον πρώτο Βρετανό πρωθυπουργό που χάνει την πρώτη του ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Στην ψηφοφορία για τον έλεγχο της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί την Τετάρτη συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες, η ήττα του Μπόρις Τζόνσον ήταν σημαντική καθώς υπέρ της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ανταρτών βουλευτών ψήφισαν 328 υπέρ και 301 κατά.

Εκτός απροόπτου, την Τετάρτη θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο της συμμαχίας ανταρτών Συντηρητικών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, με στόχο να μπλοκάρουν ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα δήλωσε ότι αν αύριο ψηφιστεί το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που θα του επιβάλει να ζητήσει παράταση του Brexit, θα καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Απαντώντας, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και ο εκπρόσωπος του σκοτσέζικου SNP, δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν πρόταση για εκλογές, αν δεν έχει προηγουμένως διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί το άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος