Χιλιάδες δελφίνια σκοτώνονται στο ετήσιο κυνήγι της Ιαπωνίας

Χιλιάδες δελφίνια σκοτώνονται στο ετήσιο κυνήγι της Ιαπωνίας

Για ακόμη μια φορά ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην παράκτια πόλη Taiji της Ιαπωνίας.

Το κυνήγι αυτό ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές κάθε χρόνο καθώς τα δελφίνια οδηγούνται σε ένα όρμο όπου τα περισσότερα σφαγιάζονται με μαχαίρι για το κρέας τους. Κάποια δελφίνια επιλέγονται και δεν θανατώνονται, καθώς σκοπός είναι να πωληθούν σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα.

Γνωστή ως το «κυνήγι Taiji», η πρακτική αναβιώνει εδώ και δεκαετίες και κέρδισε την παγκόσμια προσοχή όταν αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ The Cove το οποίο κέρδισε το Όσκαρ το 2009.

Το φετινό κυνήγι ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τα σκάφη επέστρεψαν χωρίς δελφίνια. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα The Dolphin Project, πέντε δελφίνια σκοτώθηκαν τη Δευτέρα ενώ είναι σε εξέλιξη η πρώτη ουσιαστικά μέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ποσόστωση για το κυνήγι επιτρέπει τη θανάτωση ή τη σύλληψη περισσότερων από 1.700 ζώων. Όλο αυτό το διάστημα ομάδες ακτιβιστών καταφθάνουν στην περιοχή και παρακολουθούν το κυνήγι καταγγέλλοντας σχεδόν καθημερινά τι συμβαίνει. Το κυνήγι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι το κυνήγι είναι εξαιρετικά σκληρό και ότι τα δελφίνια μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά για να πεθάνουν από ασφυξία ή πνιγμό. Οι ψαράδες που επιστρατεύονται για το κυνήγι αναφέρουν ωστόσο πως είναι ζωτικό για την επιβίωσή τους.

Η ζήτηση για το κρέας των δελφινιών και των φαλαινών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

Τα ζώα που παγιδεύονται ζωντανά και πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα έχουν πολύ υψηλότερη τιμή από το κρέας, ωστόσο υπάρχει αυξανόμενη πίεση στα πάρκα να μην αγοράζουν δελφίνια που έχουν συλληφθεί στο Taiji.

Η Ιαπωνία έχει ήδη επικριθεί φέτος για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας μετά την αποχώρησή της από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC). Τα πρώτα φαλαινοθηρικά εγκατέλειψαν το λιμάνι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους και οι πρώτες φάλαινες έχουν ήδη σκοτωθεί και πωληθεί.

To trailer του Τhe Cove, του φιλμ που έκανε παγκοσμίως γνωστό το κυνήγι των δελφινιών:

Στη δραματική-ρομαντική ταινία παραγωγής 1957 Το παιδί και το δελφίνι, η οποία διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Divine "Boy on a dolphin" με την Σοφία Λόρεν, τον Άλαν Λαντ και τον Κλίφτον Γουέμπ, βλέπουμε την αγάπη για αυτό το υπέροχο θηλαστικό.

Boy on a Dolphin 3 1400x600