Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Κύθηρα

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας (κοντά στο Καλαδί) με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά προς Κομπονάδα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 24/8, κάτω υπό αδιεκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε δυσπρόσιτη περιοχή, με χαμηλή δασική βλάστηση.

Η πρόσβαση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή την στιγμή επιχειρούν όλες οι δυνάμεις του Τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, εθελοντές πυροσβέστες, ένα χωματουργικό μηχάνημα, που προσπαθεί να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο και κάτοικοι της περιοχής.

Σε περίπου μισή ώρα από τώρα, αναμένεται με πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο νησί, 12μελές πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από την Λακωνία, για να συνδράμει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να τονίσουμε πως οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ η ώρα και το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά δημιουργούν πολλά ερωτημάτικά για τα αίτια εκδήλωσής της.

Πηγή: argonafplia.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα ανά την Ελλάδα έδωσαν οι πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις προσπάθειες ελέγχου των εν εξελίξει πυρκαγιών.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη εστίαση δίνεται στη φωτιά, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην Παλαιόπολη Κυθήρων.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 40 πυροσβέστες, 19 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα του δήμου.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι που πνέουν στο νησί, αποτελούν τον μεγαλύτερο «εχθρό» των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Πάντως, οι φλόγες – προς το παρόν – δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στον Μεσόκαμπο Σάμου, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και η οποία «οδήγησε» στην εκκένωση τουλάχιστον πέντε ξενοδοχείων της περιοχής.

Μάλιστα, για την απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών «στήθηκε» ειδική επιχείρηση του λιμενικού σώματος, σκάφη του οποίου μετέφεραν δεκάδες άτομα στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Καστρίτσα Ιωαννίνων, Βροντερό Φλώρινας, Ριόλο Αχαΐας και Γύθειο Λακωνίας, με την κατάσταση των μετώπων να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Σάββατο.

Χθες, οι πυροσβεστικές αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο δεκάδες πύρινα μέτωπα, με τα κυριότερα να αφορούν το Αιγάλεω Αττικής, τη Βάρδα Ηλείας, τα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, τα Βασιλικά Σαλαμίνας, τον Διόνυσο Αττικής, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και το Λακκί Λέρου.