Ο Γρηγόρης Ψαριανός απαντά στις ερωτήσεις του apotis4stis5

Ο Γρηγόρης Ψαριανός απαντά στις ερωτήσεις του apotis4stis5

Γνωστός φίλος της μουσικής ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε επαφή με το apotis4stis5 αρκετά χρόνια πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

1η. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής που είναι το αγαπημένο σας;

Όλες οι ωραίες μουσικές είναι αγαπημένες μου και από όλα τα είδη. Από παραδοσιακά ηπειρώτικα μέχρι τις μουσικές των Άνδεων. Προτιμάω πάντα να ακούω κλασσικό ροκ, περιόδου ‘65-’90, όπως και τα πρώτα αυθεντικά ρεμπέτικα.

2η. Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που θυμόσαστε ότι αγοράσατε;

Ήμουν πολύ μικρός όταν είχα αγοράσει σε mini LP τα 8 τραγούδια από τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη. Από τους δίσκους ξένης μουσικής αν θυμάμαι καλά ήταν ένα από τα πρώτα μικρά δισκάκια των Beatles

R 5672260 1399542312 3127.jpeg

3η. Ποιος ήταν ο τελευταίος δίσκος που έχετε αγοράσει;

Σε βυνίλιο, πρέπει να είναι ο τελευταίος του Βαγγέλη Κορακάκη από ελληνική μουσική. Από ξένα, των Red Hot Chilli Peppers. Για τα CD είναι άλλη ιστορία. Αγοράζω ή μου στέλνουν σχεδόν καθημερινά.

4η. Υπήρξατε ποτέ μόνιμος ακροατής κάποιας συγκεκριμένης ραδιοφωνικής εκπομπής;

Ναι, ασφαλώς. Από το παλιό πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, μια εκπομπή κάποιου Γιάννη Πετρίδη. Άκουγα επίσης το Express των 12.15΄ στο «Ενόπλων». Παρακολουθούσα βέβαια και μη μουσικές εκπομπές όπως Το σπίτι των Ανέμων από την Ελληνική Μυθολογία της Ευγενίας Περιορή, ή ακόμα παλιότερα, το Καλημέρα παιδάκια με τη θεία Λένα. Αργότερα, επί εικοσιπέντε χρόνια άκουγα κάθε μέρα και τις δικές μου. Αναγκαστικά.

5η. Ποια ήταν η πρώτη συναυλία που παρακολουθήσατε και ποια η τελευταία;

Ελληνική συναυλία ήταν στο γήπεδο της ΑΕΚ του Μίκη Θεοδωράκη με Μπιθικώτση, Φαραντούρη, Γιώργο Ζωγράφο και Γιάννη Πουλόπουλο. Πρέπει να ήταν γύρω στο ’65, σίγουρα πριν τη δικτατορία. Έτυχε να παρακολουθήσω και την πρώτη μεγάλη ξένη συναυλία στο ίδιο γήπεδο, πολλά χρόνια αργότερα του Rory Gallagher. Οι τελευταίες ήταν στο Ηρώδειο. Για τα 50 χρόνια των Jethro Tull με τον Ian Anderson και το Aφιέρωμα στη Σμύρνη με τον Γιώργο Νταλάρα. Έτυχε δηλαδή οι δύο πρώτες να είναι το γήπεδο της ΑΕΚ και οι δύο τελευταίες στο Ηρώδειο.

6η. Ποια ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία που θυμόσαστε ότι είδατε και ποια η τελευταία;

Πού να θυμάμαι, στην πρώτη, θα ήμουν άλλωστε περίπου 5 χρονών. Σίγουρα θα ήταν κάποια ασπρόμαυρη ελληνική ή μπορεί και η Καζαμπλάνκα ή το Όσα παίρνει ο άνεμος. Οι τελευταίες, είναι σειρές στο Netflix. Πήγαινα 3 με 4 φορές την εβδομάδα κινηματογράφο, τώρα όμως έχω να πάω πάνω από 3 χρόνια. Α, είδα όμως στον ΔΑΝΑΟ ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ για τις ντομάτες που μεγάλωναν με μουσική. Άλλωστε, έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς. Αν δεν υπήρχε η μουσική, μάλλον δεν θα είχαμε ζήσει. Πρέπει να σας πω, ότι προσωπικά θα προτιμούσα να είμαι τυφλός, παρά κουφός. Αν και τελευταία δεν ακούω και πολύ καλά, μάλλον λόγω μακροχρόνιας χρήσης των ακουστικών σε δυνατή ένταση.

7η. Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που θυμόσαστε ότι διαβάσατε και ποιο το τελευταίο;

Το πρώτο μπορεί να ήταν Τα λόγια της πλώρης του Αντρέα Καρκαβίτσα. Το τελευταίο, ή μάλλον τα τελευταία, ήταν κάποιες μελέτες και αναλύσεις για την κρίση στη χώρα μας. Επειδή τα αγαπημένα μου ελληνικά και ξένα βιβλία είναι εκατοντάδες, δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένους συγγραφείς και συγκεκριμένα βιβλία. Μπορώ να συστήσω όμως σε όλους να διαβάσουν ένα βιβλιαράκι του τυφλού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ, θεός σχωρέσ’ τον, σε μετάφραση του φίλου μου Σωτήρη Κακίση, με παραβολικά παραμύθια και πολλά ηθικά διδάγματα που λέγεται Μύθοι για την εποχή μας.

12709552