Διαγνωστικά – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι πολίτες

Διαγνωστικά – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι πολίτες

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από την τσέπη τους ή να απευθύνονται στις μεγάλες ουρές των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας.

Χθες, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων αποφάσισαν να αλλάξουν μορφή στις κινητοποιήσεις τους, ανοίγοντας ξανά από σήμερα τα εργαστήριά τους, αλλά αναστέλλοντας την επί πιστώσει παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τα διαγνωστικά προτρέπουν τους ασφαλισμένους να εισπράττουν στην συνέχεια οι ίδιοι τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι μάλιστα επισπεύδουν τις διαδικασίες για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό και θα απαλλάσσονται από το 15% συμμετοχής στο κόστος, ενώ με την απόδειξη που θα λαμβάνουν θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Δωρεάν θα εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, και τα οξέα περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ξεκαθάρισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικήσουν οι ασφαλισμένοι τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και χαρακτήρισε «παράνομο» το συγκεκριμένο είδος κινητοποίησης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση των εκπροσώπων των εργαστηρίων οδηγεί «μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια σε ντε φάκτο καταγγελία των συμβάσεων» και κάλεσε τους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου για την εκτόνωση της κρίσης. Επιτέθηκε δε στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία, όπως είπε, «εν πολλοίς συμβάλλουν στην προκλητή ζήτηση εξετάσεων», και «επιδιώκουν να μην υπάρξει λύση ώστε να διαπραγματευθούν με τη νέα κυβέρνηση σύμβαση υπέρ των δικών τους συμφερόντων». Τέλος, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τοποθετηθούν σε αυτή την κρίση

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος