Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ – Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ – Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της ολομέλειας των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, υπό τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη.

Οι εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη την Ελλάδα συνεδρίασαν για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή θα κάνουν προσωρινή ανακωχή, μετά τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με άλλη μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο, Πέμπτη, ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα, όμως για τα παραμπεπτικά του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν για το κόστος των εξετάσεων. Θα καταβάλλουν, δηλαδή την ασφαλιστική τιμή, όχι όμως το 15% της συμμετοχής, όπως αποφασίστηκε. Στη συνέχεια, με την απόδειξη θα πρέπει να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά από τον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς κτλ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ