Εκλογές Ιούλιος; 2019, η ελπίδα πεθαίνει πρώτη....

Εκλογές Ιούλιος; 2019, η ελπίδα πεθαίνει πρώτη....

Η απόσταση μεταξύ του εφιάλτη, της ευφορίας και τον ρόλο που θα παίξουν οι φελλοί της πολιτικής θα εξαρτηθεί από το πώς θα ερμηνεύσουν και θα γράψουν το φι στις επικείμενες εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Η επικράτηση της ΝΔ σαν πρώτο κόμμα όπως φαίνεται είναι δεδομένη και είναι δύσκολο να ανατραπεί, όμως η αυτοδυναμία δεν είναι σίγουρη και αν επιτευχθεί, αυτή θα είναι με πλειοψηφία από 1-3 βουλευτές, όπως δείχνουν βέβαια οι δημοσκοπήσεις.

Δεν κινδυνολογώ, αυτά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκτός και αν πιστεύετε ότι στην νέα βουλή θα είναι 5 κόμματα και η ΝΔ θα πάρει 40-42%.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αποχή, εκλογές 7 Ιουλίου, με πολλούς σε διακοπές, εκπαιδευτικούς κλπ, δεν είναι κάτι που μπορεί να παραβλέψει κανείς.

Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει το σενάριο για νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο, με απλή αναλογική αυτή τη φορά, γεγονός που μπορούμε να φαντασθούμε το που θα οδηγήσει την χώρα.

Με την διαφαινόμενη κρίση στο ΚΙΝΑΛ, δύσκολα θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να προσπαθήσει να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει αρκετά καλά, έχει σημαντική λαϊκή στήριξη αφού μεγάλο μέρος της δυναμικής του οφείλεται στο πρώην ΠΑΣΟΚ το οποίο υπάρχει ακόμα μέσα στο DNA σημαντικού αριθμού Ελλήνων.

Ο λαός μας, σε μόνιμη βάση, εδώ και πολλές δεκαετίες δεν κάνει πάντα τις καλύτερες επιλογές, δες δημοψήφισμα, όπου εκ των υστέρων μάθαμε ότι και οι δύο πλευρές είχαν ουσιαστικά τον ίδιο στόχο.

Κατ' αρχήν το καραγκιοζιλίκι του να αλλάζει κόμμα ο κάθε βουλευτής πρέπει να τελειώσει με τον νόμο, σε όποιον δεν αρέσει το κόμμα με το οποίο εξελέγει, θα πρέπει να πηγαίνει σπίτι του και όχι να επιβραβεύεται, αυτό είναι αντίθετο στην λαϊκή ετυμηγορία, αν θέλει να αλλάξει κόμμα, δικαίωμα του, αλλά βουλευτής θα είναι, αν τα καταφέρει στις επόμενες εκλογές.

Τι βλέπω και τι προτείνω; δεν βλέπω τίποτα, δεν είμαι μάγος, προτείνω για μία ακόμα φορά σύμπραξη ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και καταφέρουμε κάτι καλύτερο, ο λαός είναι φανατισμένος, οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πού θα μπορούσε να οδηγηθεί η χώρα με την απλή αναλογική.

Αυτά που συμβαίνουν τώρα στα μικρά κόμματα, θα μεταφερθούν στο μέλλον στα μεγάλα, δηλαδή συχνές παραιτήσεις, νέα κόμματα κλπ ωραία πράγματα που ελλείψει πολιτικών μεγάλης εμβέλειας, δεν θα φέρουν εύκολα μία λύση.

Κώστας Ζουγρής