Ο Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποκαλύπτει τα μουσικά μυστικά του

Ο Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποκαλύπτει τα μουσικά μυστικά του

Ο Γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας μας, για πρώτη φορά κάνει γνωστές άγνωστες πτυχές από την ζωή του και μας παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά ενός πολιτικού, μακριά από την ένταση που προκαλεί το εκλογικό κλίμα.

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής που είναι το αγαπημένο σας;

Ανάλογα με τη στιγμή, την ψυχική διάθεση και το σημείο που βρίσκομαι ακούω και μου αρέσουν όλα τα είδη. Στα οικογενειακά και φιλικά γλέντια τραγουδάω και χορεύω δημοτικά τραγούδια (τσάμικος, συρτός) ή λαϊκά (ζεϊμπέκικο, χασάπικο). Στις συναυλίες και τις εκδηλώσεις η έντεχνη λαϊκή μουσική. Σε στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης, καλοκαιριού και αναπόλησης προτιμώ λάτιν, ροκ, ποπ. Είμαι επίσης λάτρης της κλασσικής μουσικής ενώ δεν χάνω τις εξαιρετικές παραστάσεις της όπερας ή οπερέτες, ανάλογα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή ή στο Ολύμπια στην Ακαδημίας.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που θυμόσαστε ότι αγοράσατε;

Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα ήταν το Imagine του John Lennon.

Ποιος ήταν ο τελευταίος δίσκος που έχετε αγοράσει;

Ο τελευταίος δίσκος που προμηθεύτηκα ήταν η Καντάτα για τη Μακρόνησο και η Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι του Θ. Μικρούτσικου, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαϊδη και το Μίλτο Πασχαλίδη.

Υπήρξατε ποτέ μόνιμος ακροατής κάποιας συγκεκριμένης ραδιοφωνικής εκπομπής;

Η εκπομπή του Π. Γεραμάνη για το λαϊκό τραγούδι στην κρατική ραδιοφωνία. Πολύ παλιά το “Καλησπέρα κύριε Έντισον” με τον Γιώργο Παπαστεφάνου και τελευταία την “Ελληνοφρένια” των Θύμιο Καλαμούκη και Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη.

Ποια ήταν η πρώτη συναυλία που παρακολουθήσατε και ποια η τελευταία;

Η πρώτη ήταν των “Socrates” drank the conium στη Λαμία, γύρω στο 1971 και η δεύτερη με τους Poll, πάλι στη γενέτειρά μου τη Λαμία. Η τελευταία ήταν του Θ. Μικρούτσικου με το Σταυρό του Νότου.

https://www.youtube.com/watch?v=mqVNVZZD3TQ