Αρχαιολόγοι άνοιξαν για πρώτη φορά αρχαία σαρκοφάγο 2.500 ετών σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

Αρχαιολόγοι άνοιξαν για πρώτη φορά αρχαία σαρκοφάγο 2.500 ετών σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το άνοιγμα μίας αιγυπτιακής σαρκοφάγου σε live μετάδοση είχαν οι θεατές του Discovery Channel, που έγιναν μάρτυρες μίας σημαντικής αρχαιολογικής στιγμής.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι εισήλθαν σε έναν υπόγειο τάφο στην περιοχή Al-Ghorifa και εξερεύνησαν τους θαλάμους του, ανακαλύπτοντας τη μούμια ενός επιφανούς ιερέα που έζησε πριν από 2.500 χρόνια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για έναν από τους ανώτερους ιερείς του θεού Thoth. Η σαρκοφάγος του πρόδιδε την θέση που είχε, καθώς περιείχε χρυσά αντικείμενα και διάφορα τεχνουργήματα. Στο ταφικό μνημείο υπήρχαν ακόμη δύο μούμιες, οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονταν με τον ιερέα.

Μία από τις δύο μούμιες βρισκόταν εντός του «οικογενειακού τάφου» μαζί με ένα «αιγυπτιακό επιτραπέζιο παιχνίδι, τα λείψανα ενός σκύλου και τέσσερα δοχεία, στα οποία είχαν τοποθετηθεί τα ζωτικά όργανα της», όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή. Τα ευρήματα δείχνουν πως πρόκειται – πιθανώς – για κάποιον τραγουδιστή του ναού του Thoth.

«Στα 50 χρόνια που είμαι αρχαιολόγος δεν έχω βιώσει ποτέ τέτοιο μεγαλείο», είπε ο αρχαιολόγος Dr. Zahi Hawass. «Τα ευρήματα εδώ είναι πολύ ξεχωριστά και μοναδικά».

Παράλληλα, εντός του μνημείου εντοπίστηκε και ένα κέρινο κεφάλι, το οποίο θεωρείται πως είναι το καλούπι του κεφαλιού ενός εκ των Ανωτέρων Ιερέων, του «Irt Hrw».

«Αυτό το εκπληκτικό κέρινο κεφάλι είναι η μία ακριβής απόδοση του κεφαλιού μίας μούμιας 2.500 ετών».

Ήταν έντονο το μυστήριο που επικρατούσε σχετικά με το εν λόγω μνημείο, πριν από τις ανακαλύψεις, σύμφωνα με το Discovery Channel.

«Το 1927 ένας κυνηγός αντικών ανακάλυψε τη σαρκοφάγο του ανώτατου ιερέα σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, η σαρκοφάγος εκλάπη και η μούμια έλειπε».

«Ήταν εκπληκτική εμπειρία», τόνισε ο εξερευνητής Josh Gates μετά την εκπομπή. «Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να πουν ότι μπήκαν σε ένα ανεξερεύνητο αρχαίο ταφικό μνημείο. Καταφέραμε να καταγράψουμε υπέροχα ευρήματα και μούμιες και να τα δουν οι θεατές σε πραγματικό χρόνο», συμπλήρωσε.

via