Μεγάλη πληγή για το νόµιµο εµπόριο οι αποµιµήσεις από τις ασιατικές χώρες. Πρώτα σε κατασχέχεις µικρά δέµατα που αποστέλλονται ταχυδροµικά και περιέχουν συνήθως έως δέκα αντικείµενα
Σταυροδροµι του παγκόσµιου εµπορίου «µαϊµού» προϊόντων που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις χώρες της Ασίας είναι η Ελλάδα. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν σε τουλάχιστον 15-17 δισ. ευρώ την αξία των προϊόντων παρεµπορίου που εισάγονται ετησίως στη χώρα, µε εκτιµώµενες απώλειες εσόδων κοντά στα 5 δισ. ευρώ για το ελληνικό ∆ηµόσιο, αλλά και µε απώλεια 24.000 θέσεων εργασίας. Για να συµβάλει στον περιορισµό του φαινοµένου, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για το στεγασµένο εµπόριο, το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών ανακοίνωσε ότι θα προµηθευτεί µηχάνηµα σκάνερ φορτίων και θα το εγκαταστήσει στον µεθοριακό σταθµό των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ανάµεσα στην Τουρκία, που αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες χώρες-παραγωγούς αλλά και κόµβο διακίνησης αποµιµητικών προϊόντων σε παγκόσµιο επίπεδο, και την Αλβανία, που χαρακτηρίζεται ως σηµαντικός περιφερειακός σταθµός των πολυδαίδαλων διαδροµών, η χώρα µας αποτελεί και η ίδια κόµβο για τη διακίνηση ορισµένων ειδών, όπως είναι, π.χ., τα αποµιµητικά γυαλιά ηλίου, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, σύµφωνα µε «χαρτογράφηση» του ΟΟΣΑ και του Γραφείου ∆ιανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).
Στο πλαίσιο της µελέτης, εξετάστηκαν δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνολικού παγκόσµιου εµπορίου αποµιµητικών προϊόντων: ρούχα/υφάσµατα, παπούτσια, δερµάτινα είδη/τσάντες, αρώµατα, καλλυντικά, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, παιχνίδια/αθλητικά είδη, φαρµακευτικά προϊόντα, οπτικά/φωτογραφικά/ιατρικά είδη, τρόφιµα. Η εκτιµώµενη αξία των «µαϊµού» προϊόντων αυτών των κατηγοριών που διακινούνται κατ’ έτος έφτανε το 2013 στα 284 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο 461 δισ. εκτιµώµενης αξίας του ετήσιου παγκόσµιου εµπορίου αποµιµητικών προϊόντων.
Η Κίνα είναι µε διαφορά τόσο ο κύριος παραγωγός όσο και ο βασικός διακινητής αυτών των προϊόντων στην παγκόσµια αγορά και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάµ.
Σε ό,τι αφορά τους κυριότερους κόµβους διακίνησης των παραποιηµένων προϊόντων, «πρωταγωνιστούν», µετά την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, η Σιγκαπούρη και η Τουρκία.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Η γειτονική χώρα είναι ο δεύτερος σηµαντικότερος παραγωγός, µετά την Κίνα, σε ορισµένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα δερµάτινα ρούχα και τσάντες, τα τρόφιµα και τα καλλυντικά, τα οποία αποστέλλονται οδικώς προς τις χώρες της ΕΕ, κυρίως µέσω Ελλάδας.
Η διακίνηση γίνεται µέσω πολυδαίδαλων διαδροµών, µε πολλά ενδιάµεσα σηµείασταθµούς, στα οποία γίνεται παραποίηση των στοιχείων, προκειµένου να επιτυγχάνεται συσκότιση και να χάνεται η πηγή προέλευσης σε περίπτωση ελέγχου και κατάσχεσης.
Η έκθεση καταγράφει και τέσσερα σηµαντικά περιφερειακά σηµεία-σταθµούς στις δαιδαλώδεις διαδροµές του παγκόσµιου εµπορίου: τη γειτονική µας Αλβανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία. Κάποιοι από τους ενδιάµεσους σταθµούς έχουν τον ρόλο των κέντρων διανοµής, σε άλλους γίνεται τροποποίηση εγγράφων και σε άλλους ακόµα και ανακατασκευή κάποιων προϊόντων.
Μεγάλη πρόκληση για τις αρµόδιες τελωνειακές Αρχές είναι να βρεθεί τρόπος ελέγχου των εκατοµµυρίων µικροδεµάτων µε παραποιηµένα και αποµιµητικά προϊόντα, που διακινούνται καθηµερινά µέσω ταχυδροµείου και εταιρειών ταχυµεταφορών. Παρότι, όσον αφορά την αξία των διακινούµενων «µαϊµού» προϊόντων, κυριαρχούν τα µεγάλα φορτία που µεταφέρονται µε εµπορευµατοκιβώτια, σε αριθµό κατασχέσεων οι 2 στις 3 περιπτώσεις (63%) αφορούν µικρά δέµατα που αποστέλλονται ταχυδροµικά, σε συσκευασίες που στην πλειονότητά τους περιέχουν έως 10 αντικείµενα.
Το 84% των κατασχεθέντων φορτίων «µαϊµού» παπουτσιών έχει αποσταλεί µε αυτόν τον τρόπο, όπως και το 77% των αποµιµητικών γυαλιών ηλίου, το 66% των «µαϊµού» συσκευών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, το 63% των ρολογιών, δερµάτινων ειδών, τσαντών και κοσµηµάτων.
Για να περιορίσει το παρεµπόριο, το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο θα εγκαταστήσει αυτοκινούµενο σκάνερ φορτίων στα σύνορα
Κυρίαρχο ρόλο στο εµπόριο µικρών δεµάτων έχουν η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία. Οπως αναφέρεται στην έκθεση των ΟΟΣΑ/ EUIPO, έχουν επιτευχθεί κάποια βήµατα στην προσπάθεια ελέγχου. «Οι µεγαλύτερες εταιρείες ταχυµεταφορών παρέχουν υπηρεσίες από πόρτα σε πόρτα, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισµού και παρακολούθησης. Με αυτόν τον τρόπο, συλλέγονται επιπλέον πληροφορίες για τον αποστολέα, το προϊόν και τον παραλήπτη. Αυτό παρέχει µια δυνητικά πλούσια πηγή δεδοµένων, η οποία, αν τεθεί στη διάθεση των τελωνειακών Αρχών, θα µπορούσε να συµβάλει σηµαντικά στην αξιολόγηση του κινδύνου» επισηµαίνεται και προστίθεται πως «οι πάροχοι υπηρεσιών ταχυµεταφοράς και τα τελωνεία συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδοµένων και πληροφοριών». Ωστόσο, σηµειώνεται πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς πρέπει να εξεταστούν ζητήµατα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και εµπιστευτικότητας.
Εξάρθρωση κυκλωµάτων
Η δράση των µεγάλων εγκληµατικών οργανώσεων εµπορίας «µαϊµού» προϊόντων που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από το Σ∆ΟΕ και την Οικονοµική Αστυνοµία είναι αποκαλυπτική του τρόπου µε τον οποίο εισάγονται στην Ελλάδα ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, αντίγραφα διάσηµων οίκων, και πωλούνται ως γνήσια σε τιµές... ευκαιρίας σε ανυποψίαστους καταναλωτές.
Τα δύο e-κυκλώµατα που «ξήλωσε» πριν από λίγες µέρες το Σ∆ΟΕ αποκόµισαν τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ πουλώντας αποµιµητικά είδη σε 70.000 πολίτες µέσω Facebook. Είχε προηγηθεί το µεγάλο κύκλωµα που εξάρθρωσε τον ∆εκέµβριο η Οικονοµική Αστυνοµία, µε την εµπλοκή τριών τελωνειακών στους Κήπους του Εβρου και δύο αστυνοµικών, µε κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ µέσα σε µόλις ενάµιση χρόνο. Η πιστότητα της αντιγραφής προϊόντων σε όλες τις περιπτώσεις ήταν τέτοια που δύσκολα αναγνωρίζονταν ακόµα και από τους υπεύθυνους των αντιπροσωπειών.
Σε άλλη περίπτωση, τον περασµένο Απρίλιο, εξαρθρώθηκε τετραµελές κύκλωµα στην Ξάνθη, που ήταν περισσότερο... τίµιο, καθώς πωλούσε «µαϊµού» προϊόντα ως «πιστά αντίγραφα υψηλής πιστότητας» µέσα από σελίδες µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα διαφυγόντα κέρδη µόνο για τα προϊόντα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στον έλεγχο της Οικονοµικής Αστυνοµίας Βορείου Ελλάδος ξεπερνούσαν τα 1,6 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανακοίνωσε πως σύντοµα θα εγκατασταθεί στο Τελωνείο Κήπων µηχάνηµα x-ray που θα σκανάρει τα εισερχόµενα φορτία Τη δωρεά θα κάνει το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών, µέσω της ΓΣΕΒΕΕ. «Αποφασίσαµε τη συγκεκρι µένη δωρεά έπειτα από συνάντηση µε την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, µε την οποία συζητήσαµε για τους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να συµβάλουµε στη µείωση του παρεµπορίου, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για το στεγασµένο εµπόριο» είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών και οικονοµικός επόπτης της ΕΣΕΕ, Νίκος Κογιουµτζής. Από την πλευρά του, ο Γ. Καββαθάς, που επισκέφθηκε και τον µεθοριακό σταθµό της Νυµφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου δεν υπάρχει τελωνειακή υποδοµή, ανέφερε πως εξετάζονται οι δυνατότητες παρέµβασης και εκεί.
Στο Τελωνείο Κήπων υπάρχει εγκατεστηµένο σταθερό µηχάνηµα x-ray, µέσα από το οποίο περνούν τα φορτηγά και «σκανάρεται» το εµπόρευµα που µεταφέρουν. Επίσης, υπάρχει και µικρό σκάνερ αποσκευών.Λόγω στενότητας χώρου και οικονοµίας χρόνου, θα ήταν χρήσιµη η προµήθεια ενός µικρού, ευέλικτου και αυτοκινούµενου σκάνερ. Αυτό θα έχει τη δυνατότητα να πλευρίζει το ύποπτο όχηµα στον ειδικό χώρο ελέγχου και να το σκανάρει περιµετρικά. «Η συνεννόηση για τις ανάγκες που υπάρχουν και για το είδος του εξοπλισµού που θα αποκτηθεί πρέπει να γίνει µε την κεντρική µας υπηρεσία, η οποία θα κάνει και την αποδοχή της δωρεάς» είπε στο «Εθνος» ο Θανάσης Γρηγορίου, προϊστάµενος τελωνείου.
Πηγή: Έθνος