Ακρόπολη «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Ακρόπολη «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Η ένταξη της Αθήνας στο κτηματολόγιο έφερε στην επιφάνεια αρκετά παράδοξα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ακρόπολης.

akropoli 1

Το κορυφαίο μνημείο της ελληνικής αρχαιότητας λίγο έλειψε να καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», λόγω των πολύ αργών αντανακλαστικών που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Μάλιστα, αρχικά το μνημείο καταγράφηκε ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς το υπουργείο δεν είχε υποβάλει τη σχετική δήλωση. Με τη συνδρομή του «Ελληνικού Κτηματολογίου» το θέμα λύθηκε πριν φτάσει στην ανάρτηση.

Η δήλωση στο κτηματολόγιο έφερε στο προσκήνιο και άλλα παράδοξα. Για παράδειγμα, στο σχέδιο της πόλης των Αθηνών, το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο, που δεν υπάρχει, ενώ οι γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου εμφανίζονται να έχουν αποτμήσεις, στην θέση των οποίων υπάρχουν οι γωνίες του κτηρίου. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι.

akropoli 2

Τέλος, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που με την εφαρμογή παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας στο έδαφος προέκυπτε ότι δεν είχε μετρηθεί σωστά, και μέρος της είχε οικοδομηθεί.

Πηγή: Ναυτεμπορική