Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο σε Μαδούρο: Αναγνωρίζουμε Γκουαϊδό αν δεν γίνουν εκλογές άμεσα

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο σε Μαδούρο: Αναγνωρίζουμε Γκουαϊδό αν δεν γίνουν εκλογές άμεσα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός οκτώ ημερών έστειλαν το Σάββατο πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία και Πορτογαλία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

«Νέα μέτρα» αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών προανήγγειλε και η ΕΕ, μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ευρωπαίοι προς Καράκας: Ελεύθερες εκλογές ή πρόεδρος ο Γκουαϊδό
Να «επιλέξουν πλευρά» κάλεσε τις χώρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, καθώς η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό και κάλεσε τον Μαδούρο να παραιτηθεί. Ο Πομπέο ζήτησε, μάλιστα, από όλες να πάψουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους με τη σημερινή κυβέρνηση, για να επιτρέψουν «τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας να πάνε στους νόμιμους διαχειριστές αυτού του κράτους».

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για «αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα», που «συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Όπως είπε, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα «είναι επικίνδυνο κι οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν τώρα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι... επικίνδυνο» τόνισε ο Νεμπένζια, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα. «Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στρατιωτικό, τότε είναι ακόμη πιο λυπηρό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος» τόνισε.

Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ισημερινή Γουινέα μπλόκαραν σήμερα το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό» της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik