Τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ δε θα ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό...

Τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ δε θα ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό...

Τα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένας πίνακας που έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο, δε θα ταξιδεύουν πια στο εξωτερικό λόγω της «ευθραυστότητάς» τους, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον ολλανδό μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο.

Για τον εν λόγω πίνακα πραγματοποιήθηκε διεθνής έρευνα, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή του είναι «σταθερή αλλά εύθραυστη», ανακοίνωσε το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

«Για το λόγο αυτόν αποφασίσαμε τα Ηλιοτρόπια να μην ταξιδεύουν πλέον. Αυτό το αριστούργημα της συλλογής θα μείνει μόνιμα στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ» δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Άλεξ Ρούγκερ.

Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε πριν από 130 χρόνια, υποβάλλεται σε λεπτομερή εξέταση από το 2016 από ολλανδούς ειδικούς, σε συνεργασία με βέλγους, ιταλούς και πολωνούς συναδέλφους τους.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες τεχνικές, προκειμένου να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον πίνακα, κυρίως για την τωρινή του κατάσταση και για τα υλικά που είχε χρησιμοποιήσει ο ζωγράφος.

«Ένα σημαντικό πόρισμα της έρευνας είναι ότι αυτές οι επιστρώσεις του χρώματος είναι σταθερές αλλά πολύ ευαίσθητες στους κραδασμούς και στις αλλαγές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Συνεπώς, είναι βασικό ο πίνακας να μετακινείται όσο το δυνατόν λιγότερο» τόνισε ο Άλεξ Ρούγκερ.

Κατά το παρελθόν ο πίνακας δανειζόταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε άλλα μουσεία. Το τελευταίο του ταξίδι ήταν το 2014, όταν είχε εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Μετά την έρευνα του Μουσείου Βαν Γκογκ, στον πίνακα γίνονται από τα μέσα Ιανουαρίου εργασίες για μια ελαφρά αποκατάστασή του.

Τα «Ηλιοτρόπια» θα εκτεθούν στη μόνιμη θέση τους από τις 22 Φεβρουαρίου.

Η σειρά των έργων ζωγραφικής που παρουσιάζουν ένα μπουκέτο από ηλιοτρόπια μέσα σε βάζο, ζωγραφισμένη μεταξύ του 1888 και του 1889 από τον Βαν Γκογκ, όταν διέμενε στην Αρλ της νότιας Γαλλίας, συγκαταλέγεται στα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη.

Πέντε πίνακες εκτίθενται σε διαφορετικά μουσεία σε όλον τον κόσμο: στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στο Τόκιο και στη Φιλαδέλφεια.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ ιδρύθηκε το 1973, για να στεγάσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του ολλανδού ζωγράφου.