Η αποστολή Juno της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) στον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος έφτασε στα μισά της και έστειλε πίσω στη Γη νέες εντυπωσιακές εικόνες από κυκλώνες και καταιγίδες του πλανήτη Δία.
Το Juno μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 53 ημέρες. Κάνει μια βουτιά στον αέριο γίγαντα για να συλλέξει επιστημονικές πληροφορίες. Η αποστολή του Juno είναι να «τρέξει» από πόλο σε πόλο. Κάθε 53 ημέρες, έρχεται σε «απόσταση αναπνοής» από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, ταξιδεύοντας από πόλο σε πόλο με ταχύτητα 130.000 μιλίων ανά ώρα, με τα επιστημονικά του όργανα να συλλέγουν στοιχεία.
Όταν ολοκληρώσει κάθε «επίσκεψή» του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε. Το κατέβασμα μόλις 6 MB δεδομένων κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει 1,5 ημέρες. Απολαύστε τις νέες εικόνες που έστειλε το Juno στη NASA.
Οι αισθητήρες του Juno παίρνουν μετρήσεις από τη σύνθεση του πλανήτη προκειμένου να μάθουμε κάποια στιγμή πώς σχηματίστηκε ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.
Η χαρτογράφηση των μαγνητικών πεδίων και της βαρύτητας ενδέχεται να δώσει στους επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του Δία.
«Όταν κάναμε το πρώτο πέρασμα από τους πόλους γνωρίζαμε ότι θα βλέπαμε για πρώτη φορά μια περιοχή του Δία που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά», αναφέρει η καθηγήτρια Κάντις Χάνσεν του Ινστιτούτου Πλανητικών Επιστημών της Αριζόνα. «Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε είναι αυτούς τους πολυγωνικούς κυκλώνες και τις τεράστιες καταιγίδες - σε μέγεθος είναι δύο φορές η πολιτεία του Τέξας», πρόσθεσε.
Πηγή: NASA