Το YouTube αφαίρεσε 58 εκατομμύρια βίντεο

Το YouTube αφαίρεσε 58 εκατομμύρια βίντεο

Το YouTube αφαίρεσε στο τρίμηνο του έτους περισσότερα από 58 εκατομμύρια βίντεο και 224 εκατομμύρια σχόλια χρηστών, τα οποία κρίθηκαν ότι παραβιάζουν τους κανόνες του.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια του YouTube να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία απειλεί με μεγάλα πρόστιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν δεν πάρουν μέτρα), κυβερνήσεις και οργανώσεις πολιτών, προκειμένου να ασκήσει καλύτερο έλεγχο στο περιεχόμενό του, που αφορά εξτρεμιστικές απόψεις, ρητορική μίσους, παιδική πορνογραφία κ.α.

Το YouTube αφαίρεσε περίπου 1,67 εκατομμύρια «κανάλια» του, καθώς και όλα τα 50,2 εκατομμύρια βίντεο που ήσαν διαθέσιμα μέσω αυτών των καναλιών. Σχεδόν το 80% των καναλιών σχετίζονταν με «ανέβασμα» ανεπιθύμητου περιεχομένου τύπου «σπαμ», το 13% αφορούσαν γυμνό και το 4,5% την ασφάλεια των παιδιών.

Εκτός από τα παραπάνω κανάλια, αφαιρέθηκαν επίσης περίπου 7,8 εκατομμύρια μεμονωμένα βίντεο λόγω παραβίασης των πολιτικών του YouTube. Όσον αφορά τη διαγραφή των σχολίων, το YouTube έκανε γνωστό ότι κάθε τρίμηνο οι χρήστες του αναρτούν δισεκατομμύρια σχόλια στα βίντεό του, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ποιο ποσοστό των συνολικών σχολίων ήταν αυτά που αφαιρέθηκαν ως μη αποδεκτά.

Η αφαίρεση του μη αποδεκτού περιεχομένου γίνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό αυτόματα, με τη βοήθεια εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι πολύ λίγοι χρήστες προλαβαίνουν να δουν το επίμαχο βίντεο ή σχόλιο. Παράλληλα, το YouTube ζητά από τους χρήστες να αναφέρουν όποιο βίντεο ή σχόλιο θεωρούν προβληματικό, μια διαδικασία πιο αργή, που εκ των πραγμάτων αφήνει το επίμαχο περιεχόμενο online για περισσότερο χρόνο.

Η Google προσέθεσε φέτος χιλιάδες «μάτια» υπαλλήλων, ανεβάζοντας σε πάνω από 10.000 το προσωπικό της που ασχολείται με την επιτήρηση του περιεχομένου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις καταγγελίες των χρηστών. Από την άλλη πάντως, το YouTube έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αδύνατο κάθε βίντεο να ελέγχεται εκ των προτέρων, προτού δημοσιοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ