Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθούν σήμερα οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.
Απολογείται ο Ριχάρδος
Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί να απολογηθεί και ο πλέον γνωστός από τους κατηγορούμενους, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, που με τηλεοπτικές διαφημίσεις καλούσε τους ενδιαφερόμενους να πωλήσουν κοσμήματα σε κάποιο από τα 80 καταστήματα του, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.
Ο ενεχυροδανειστής αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.
Οι κατηγορίες
Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας.
Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Nέα στοιχεία για την δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Στο βίντεο, που δημοσιοποίησε η ΕΡΤ, καταγράφεται Kινέζος επιχειρηματίας, ο οποίος, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να τα παραδώσει σε τούρκο λαθρέμπορο χρυσού στο κέντρο της Αθήνας, ενώ γίνεται λόγος για συνεργασία κινέζων επιχειρηματιών με το κύκλωμα που ξέπλενε μαύρο χρήμα.
Οι ράβδοι χρυσού έφταναν έτσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά.
Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν τον αποκαλούσαν «καμπούρη», καθώς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κρεμούσε τις ράβδους χρυσού στο εσωτερικό των ρούχων του με αποτέλεσμα να γέρνει μπροστά.
Οι οδηγοί που μετέφεραν παράνομα τον χρυσό στην Τουρκία φέρονται να έπαιρναν 100 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού, ως «μεταφορικά».
Στην συνέχεια, ο χρυσός από την Τουρκία διοχετευόταν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το τμήμα ασφάλειας Αμαρουσίου δέχεται απανωτά τηλεφωνήματα από πολίτες που είχαν ενεχυριάσει κοσμήματά τους ρωτώντας τι θα γίνουν αυτά που είχαν δώσει σε καταστήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.
Πηγή: Νέα Σελίδα