Σε Κενυατική ...υπόθεση εξελίχθηκε ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή περίπου 55.000 δρομέων από 105 χώρες.
Στους άνδρες, πρώτευσε ο Κενυάτης Μπρίμιν Κίπκοριρ Μισόι καλύπτοντας την απόσταση των 42.195 μέτρων σε δύο ώρες 10 λεπτά και 56 δεύτερα, ενώ στις γυναίκες πρώτη έκοψε το νήμα του τερματισμού, η συμπατριώτισσα του, Σελμίθ Νιαουίρα Μουριούκι με επίδοση 2:36.46.
Δεύτερος στο διεθνή Μαραθώνιο κατετάγη ο Αιθίοπας Γουόρκνε Τέσφα Τιρουνέ με 2.12.59 και τρίτος o συμπατριώτης του, Μενγκίστ Αζμεράου Γκερέμε με 2.13.20. ενώ την Μιριούκι, ακολούθησαν η συμπατριώτισσά της Ρέμπι Τσερόνο Κόεχ με 2.38.54 και η Πανελληνιονίκης η Ελευθερία Πετρουουλάκη του ΑΟ Μυκόνου με 2.46.09, στον πρώτο της αγώνα στο Μαραθώνιο.
Παράλληλα, Πανελληνιονίκης αναδείχθηκε ο Κώστας Γκελαούζος που κατετάγη 7ος στο σύνολο, καθώς τερμάτισε σε 2:21.54, ενώ δεύτερος (8ος στην γενική κατάταξη) τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (2:23.43) και τρίτος (9ος στο σύνολο) ο Παναγιώτης Καραϊσκος (2:23.53).
«Ήταν γρήγορος αγώνας με γρήγορα περάσματα. Ήμουν σε καλή κατάσταση και άντεξα. Συγχαρητήρια στους συναθλητές μου. Ήταν ωραία κούρσα, εγώ πήγα δυνατά, όλα μέσα που λέμε. Μετά το 10ο αποσπάστηκα με έπιασαν οι αντίπαλοί μου στο 20ο περίπου και ξέφυγα πάλι στο 27ο χιλιόμετρο. Είμαι ευχαριστημένος όχι μόνο για τη δεύτερη νίκη μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και για το ότι βελτίωσα το ατομικό μου ρεκόρ. Τώρα ξεκούραση και θα προετοιμαστώ για να τρέξω μαραθώνιο την άνοιξη», είοπε μετά τον τερματισμό του ο Κώστας Γκελαούζος.
Ο Χριστόφορος Μερούσης τόνισε: «Είναι η έβδομη φορά που μετέχω (σ.σ.τέσσερις νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις) και παρότι η προετοιμασία μου είχε πολλά σκαμπανεβάσματα είμαι ευχαριστημένος που τερμάτισα στη δεύτερη θέση, αλλά και γιατί με πλαισίωσαν στην πρώτη τριάδα οι αθλητές του μέλλοντος στο αγώνισμα. Είμαι ακόμη ικανοποιημένος γιατί τρέχω ακόμη σε καλό επίπεδο. Αυτό με τη βοήθεια του Θεού μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω για του χρόνου και με τη βοήθεια της υπηρεσίας μου, της Ελληνικής Αστυνομίας».
Ο Παναγιώτης Καραϊσκός δήλωσε :«Στα πρώτα χιλιόμετρα δυσκολεύτηκα και "κόλλησα" καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχα κάνει έναν ακόμα μαραθώνιο, στο Βερολίνο. Τον χάρηκα τον αγώνα, τον έζησα κυριολεκτικά. Όταν φτάσαμε στο Μάτι το μυαλό μου πήγε πίσω στις σκηνές που ζήσαμε το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι εκεί που βίωσαν την τραγωδία, βρίσκονταν ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια, χτυπούσαν τύμπανα, ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Εύχομαι η πατρίδα μας να μην ζήσει ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία».
Στις γυναίκες, τον τίτλο της Πανελληνιονίκου, κατέκτησε η Ελευθερία Πετρουλάκη, που τερμάτισε σε 2:46.09 και πήρε την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη, ενώ την ακολούθησαν η Στεφανία Λεοντιάδου (2:48.54) και η Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο (2:50.09).
Στην τραγωδία του καλοκαιριού στάθηκε και η Ελευθερία Πετρουλάκη:«"Την νίκη μου την αφιερώνω στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι. Όταν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο, ανατρίχιασα. Απίστευτες στιγμές. Αυτός ο Μαραθώνιος είναι η καλύτερη γιορτή της χώρας μας. Βγαίνουν πολλές από τις αρετές του λαού μας. Σημείωσα την επίδοση που ήθελα και εύχομαι και του χρόνου να είμαι καλά να συμμετάσχω και πάλι σε αυτό τον υπέροχο αγώνα».
Η Στεφανία Λεοντιάδου είπε από την πλευρά της: «Ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας για μένα και συγκινήθηκα πολύ όταν πέρασα από το Μάτι. Με έπιασε ανατριχίλια. Στα αγωνιστικά, ήθελα μια καλή θέση και μάλιστα, ήθελα να δω αν θα τα καταφέρω μετά τον Μαραθώνιο που έτρεξα πριν από δύο μήνες στο Βερολίνο. Όλα πήγαν τελικά καλά, γιατί νομίζω έκανα και έξυπνη τακτική, φύλαγα δυνάμεις και μου βγήκε. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και μετά να προετοιμαστώ για την άνοιξη για να τρέξω σε μαραθώνιο με στόχο να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ».
Από την πλευρά της, η Φωτεινή Δαγκλή - Παγκότο είπε για την προσπάθειά της: «Έκανα γρήγορο ξεκίνημα και μετά μείωσα το ρυθμό μου. Παρόλα αυτά μόνο ευχαριστημένη μπορεί να είμαι, καθώς πέτυχα ατομικό ρεκόρ. Πάντως, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη, καθώς σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής άκουγα παιδιά που προπονώ στις Ακαδημίες του συλλόγου μου να φωνάζουν το όνομά μου. Κυρία Φωτεινή, κυρία Φωτεινή και μετά πολλά είχαν μαζευτεί στο στάδιο και χειροκροτούσαν. Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω».
Ο Γιώργος Τάσης στους άνδρες και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο στις γυναίκες, πρώτευσαν στα 10 χλμ του Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Τάσης τερμάτισε σε 30.29 που είναι και νέο ρεκόρ αγώνα. Το προηγούμενο με 30.50 κατείχε ο περσινός νικητής Χρήστος Καλλίας, ο οποίος εφέτος τερμάτισε 2ος με 30.40, ενώ τρίτος κατετάγη ο Νίκος Σάκης με 30.59.
Η Πριβιλέτζιο τερμάτισε σε 35.23, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με 35.51 την Αναστασία Καρακατσάνη, την κάτοχο του ρεκόρ αγώνα με 34.59 και πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, αφού έχει πάρει τη νίκη πέντε φορές, ενώ άλλες δύο έχει τερματίσει 2η. Τρίτη τερμάτισε η Βρετανίδα Χάνα Μπρουκς με 36.43, ενώ 5η ήταν η ταλαντούχα 13χρονη δρομέας, Γλυκερία Σκάρκου με 37.41. Ήταν ο πρώτος αγώνας της νεαρής αθλήτριας στα 10 χλμ και στον τερματισμό καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές για την επιτυχία της.
Τέλος, ο Ανδρέας Δημητράκης στους άνδρες και η Ανθή Κυριακοπούλου στις γυναίκες πρώτευσαν στο πρωινό αγώνα 5 χλμ του διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Δημητράκης τερμάτισε σε 14.47, με δεύτερο τον Μάριο Αναγνώστου με 15.05 και τρίτο τον Θανάση Καλάκο με 15.25.
Ο Δημητράκης σημείωσε και νέο ρεκόρ διαδρομής, αφού το προηγούμενο κατείχε ο Χρήστος Καλλίας με 14.49. «Είμαι ευχαριστημένος που αγωνίστηκα ακόμη μια φορά σε αυτή τη διαδρομή. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω. Η συμμετοχή μου έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για τον κλειστό στίβο με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκωβης. Ελπίζω να είμαι και του χρόνου εδώ", είπε ο Δημητράκης.
Στις γυναίκες έγινε μάχη για τη νίκη, την οποία τελικά πήρε η Κυριακοπούλου με 17.28. Δεύτερη ήταν η Δάφνη Λαβασά με 17.30 και τρίτη η Ζωή Ανδρικοπούλου με 17.32.
Χορηγός επικοινωνίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.