Το στρώμα το όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης και την προστατεύει από τη βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου, φαίνεται πως έχει αρχίσει και αποκαθίσταται μετά τη μείωσή του που παρατηρήθηκε το 1985.
Ο ΟΗΕ σε έρευνά του, κάνει λόγο για αποκατάσταση της «τρύπας του όζοντος» από 1% έως 3% ανα δεκαετία, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς το όζον λειτουργεί ως φίλτρο που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, υπέυθυνη για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στην ανθρωπότητα.
Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ υπογράφτηκε από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη και αντικατάσταση των καυσαερίων και άλλων εκπεμπόμενων χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
«Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική ανακάμπτει, ενώ εξακολουθεί να συμβαίνει κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα του Πρωτοκκόλλου του Μόντρεαλ έχει αποφευχθεί μια πολύ σοβαρή εξασθένιση του όζοντος στις πολικές περιοχές» σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι αν οι ρυθμοί αποκατάστασης εξακολουθήσουν να είναι οι ίδιοι, τότε το όζον του Βόρειου Ημισφαιρίου και του μεσαίου γεωγραφικού πλάτους προβλέπεται να επανέλθει πλήρως μέχρι τη δεκαετία του 2030, ακολουθούμενο από το Νότιο Ημισφαίριο στη δεκαετία του 2015 και τις πολικές περιοχές μέχρι το 2060».
Η «τρύπα του όζοντος» πρωτοεμφανίστηκε στην Ανταρκτική λόγω της παρουσίας των χλωροφθορανθράκων, δηλαδή χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, οι οποίοι αν και δεν εκπέμπονταν στο ίδιο μέρος, μεταφέρονται μέσω της ατμόσφαιρας στο Νότιο Πόλο.
Αν και οι χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κάποτε στα ψυγεία και τα σπρέι, έχουν μειωθεί σταδιακά η έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για απροσδόκητη αύξηση τους το 2012 από την Ανατολική Ασία.