Με την διαβεβαίωση ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματική και όχι επικοινωνιακή και ότι η υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε είναι εφικτή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατά την συνέντευξη Τύπου στη 83η ΔΕΘ την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο. Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πολιτική σταθερότητα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον Κ. Μητσοτάκη.
«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε σε μνημόνια, ρεμούλα και διαπλοκή;» αναρωτήθηκε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας για να τονίσει το εξής: «Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές».
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις επικρίσεις περί παροχολογίας σχετικά με τις 11 δεσμεύσεις, τις οποίες εξήγγειλε χθες στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης λέγοντας ότι πρόκειται για ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη, αλλά και ένα «ισορροπημένο» πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ήδη αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών», Απόστολου Λυκεσά, έκανε λόγο για έναν απόλυτα και άμεσα υλοποιήσιμο στόχο, σημειώνοντας ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μία πραγματικότητα, που θα δει στην ζωή του ο τελευταίος πολίτης». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.
«Παράθυρο» για μη περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητο
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι λόγω της οικοδόμησης του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» ρευστότητας στα 30 δισ. ευρώ περίπου, εξασφαλίστηκε η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια κι δεν οδηγήθηκε η χώρα σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο με προληπτική γραμμή στήριξης.
«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε συμπληρώνοντας πως η Αθήνα δεν ανησυχεί για το πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να δανειστεί με πολύ καλό επιτόκιο, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια.
Όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, υπενθύμισε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».
Προέβλεψε πως το 2019 η Αθήνα θα είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% λέγοντας πως τότε δεν θα υπάρχει κίνδυνος για την εφαρμογή μέτρων περικοπών και τη μείωση του αφορόλογητου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο βαθμό που ο αυτός ο μνημονιακός στόχος επιβεβαιωθεί, θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που θεωρούσε ότι αυτός δεν θα επιτευχθεί.
Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Αν έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, να πει ότι θα ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης»
Σε αυτό το σημείο, όπως και σε άλλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι αυτή «σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ».
«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα». Εδώ υπενθύμισε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια.
Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.
Νωρίτερα, σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Ν.Δ., και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για "παροχές". Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».
Επίσης, κατηγόρησε τη δεξιά παράταξη για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού» θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το «Μακεδονικό».
«Αν ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια», είπε, τότε αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι για εκλογές στο τέλος της θητείας υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.
Δεν παρέλειψε να πει πως η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την τετραετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.
«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε. «Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
Αναφορικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, της συνέστησε «να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία». «Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν».
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών είπε ότι «όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», ενώ σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».
Για το «Μακεδονικό» συλλαλητήριο και τη συμφωνία των Πρεσπών
Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το «Μακεδονικό» μίλησε για μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας.
«Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία» είπε διαχωρίζοντας αυτά τα άτομα από τους πολίτες που είχαν κατέβει στο δρόμο πριν λίγους μήνες.
Χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του αναφέροντας ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.
Σε ερώτηση αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών διαβεβαίωσε ότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».
«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα» είπε.
Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τη ρητορική των γειτόνων. «Ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει» είπε.
Επανέλαβε ότι η συμφωνία, εάν εγκριθεί από το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, είναι σημαντική και διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη, ενώ ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Αξίζει για να σημειωθεί ότι για την διάσταση με το συγκυβερνών κόμμα ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του Πάνου Καμμένου, αλλά σέβεται τη θέση και στάση αρχής τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική ανάκαμψης στον τόπο.
«Να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά στην Ευρώπη»
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ανέφερε για ακόμα μία φορά ότι η Αθήνα παρακολουθεί ιδιαίτερα τις διεθνείς εξελίξεις ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για τη δημιουργία ενός αναχώματος στην ακροδεξιά.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του λέγοντας πως η Ε.Ε. «σήμερα δυστυχώς κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει μια στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή» επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: το ένα που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες».
«Βλέπουμε μια ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική των κομμάτων της Χριστιανοδημοκατίας που ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς τη δική τους ατζέντα», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Προσέθεσε ότι όπου αυτό έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν κι άλλο τα κόμματα αυτά.
«Θεωρώ λάθος αν η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβεί», είπε.
Επίσης, αναφερόμενος στο Κόσοβο εκτίμησε ότι θα διαμορφώνονται οι συνθήκες επίλυσης γι αυτό το δύσκολο ζήτημα κι υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει φιλική σχέση και τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας.
Έπειτα από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο 2018 για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε» είπε για προσθέσει ότι πλέον «δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς».
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά αντιπολίτευσης κατά Τσίπρα για τη συνέντευξη στη ΔΕΘ
Με επιθετικότητα και βαρείς χαρακτηρισμούς αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για θράσος και δειλία από τον Αλέξη Τσίπρα. Για ψέματα από πλευράς πρωθυπουργού μίλησε το Κίνημα Αλλαγής.
«Η χθεσινή αγγαρεία – ομιλία και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού απέδειξε αυτό που έχουν καταλάβει πια όλοι οι Έλληνες. Ότι θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του λίγους ακόμη μήνες», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας:
Eίχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
Είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια “Μακεδονική εθνότητα” και “Μακεδονική γλώσσα”, ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
Είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες.
Και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής;
Η ανακοίνωση της Ν.Δ. ολοκληρώνεται με τέσσερις βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού, δείχνοντας την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κλιμακώσει την πολιτική ένταση:
Σήμερα ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι εκτός από ανίκανος και επικίνδυνος, είναι θρασύς στα ψέματα και δειλός στην αλήθεια.
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζει μία «εικονική πραγματικότητα» κι όχι την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα.
«Ο κ. Τσίπρας συνέχισε μονότονα σήμερα να παρουσιάζει εικονική πραγματικότητα για τη χώρα. Τίποτε το καινούργιο, μόνο τα γνωστά ψέματα που με άνεση εκστομίζει», αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο δεν παραλείπει να αναφερθεί στην προσφυγή στις κάλπες, όπου προδιαγράφει την ήττα του Αλ. Τσίπρα και του κόμματός του:
Ίσως το μόνο αξιοσημείωτο με τις αναφορές του για τις εκλογές, είναι ότι επιτέλους κατάλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει.
«Η Θεσσαλονίκη παραμένει για τον κ. Τσίπρα προπύργιο μιας παραμυθοχώρας», τονίζει σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Ποταμιού και στο facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «δεν παραδέχθηκε ούτε ένα λάθος και εκφώνησε... τις παροχές του ’19, του ’20, του ’21! Τις παροχές και του επόμενου πρωθυπουργού!».
«Στη συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατικότητα επιχείρησε να κρύψει τον προσωπικό και κυβερνητικό αυταρχισμό του», σημειώνει η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, κάνοντας αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στους αγρότες:
Για την ονομασία των Σκοπίων δήλωσε ότι κατανοεί όσους έχουν αντίθετη άποψη, αλλά ο ίδιος θα προχωρήσει με το ζόρι στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην τελευταία ερώτηση, δήλωσε ότι οι αγρότες λαμβάνουν τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις εγκαίρως. Του προτείνουμε να επισκεφθεί τη Νάουσα Ημαθίας να δει την οργή των αγροτών προς το πρόσωπό του. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με τον απλό κόσμο και όσο παραμένει στην εξουσία καταστρέφει την χώρα και τον εαυτό του.
Πηγή; Η Εφημερίδα των συντακτών