Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε κι έχασε τη ζωή του έπειτα από μια επιχείρηση που εξετέλεσε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διάσωση 12 μαθητών και του προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου τους, που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και 13 μέρες. Περιορισμένος ο χρόνος για τη διάσωση των εγκλωβισμένων παιδιών
Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.
«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.
Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των παγιδευμένων παιδιών και του προπονητή τους πριν ξαναρχίσουν βροχοπτώσεις.
Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.
Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.
Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ταϊλάνδη: Μειώνεται το οξυγόνο στο σπήλαιο – περιορίζεται ο χρόνος διάσωσης
Δραματική αλλαγή των δεδομένων σημειώνεται εντός του σπηλαίου όπου επί 13 μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένα 12 αγόρια με τον νεαρό προπονητή τους. Το επίπεδο του οξυγόνου έχει πέσει στο 15% από 21% που είναι το φυσιολογικό, ενώ ο θάνατος ενός Ταϊλανδού δύτη από ασφυξία αναγκάζει τις αρχές να προειδοποιούν πλέον ότι ο χρόνος που απομένει για τη διάσωση είναι «περιορισμένος».
Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος εχθρός των ομάδων διάσωσης ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες που αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Οι διασώστες και ειδικά συνεργεία είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου μήπως καταφέρουν να ελευθερώσουν τα παιδιά προτού βρέξει και το σπήλαιο πλημμυρίσει εκ νέου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, άδειαζαν με ειδικούς σωλήνες το σπήλαιο από τα νερά. Έως χθες, υπήρχε η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως τα παιδιά καταφέρουν να βγουν σχεδόν περπατώντας, χωρίς καταδυτικές στολές, δεδομένου ότι κανένα δεν ξέρει κολύμπι.
Τα δεδομένα άλλαξε άρδην ο θάνατος του 38χρονου Ταϊλανδού δύτη, του Σαμάν Γκουνάν, ο οποίος πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή μέσα στο σπήλαιο για ένα διάστημα, όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Έχουμε περιορισμένο χρόνο. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε προκειμένου να είναι όλες οι συνθήκες πρόσφορες, διότι οι περιστάσεις μας πιέζουν», ανακοίνωσαν οι αρχές.
Έμπειροι δύτες χρειάζονται περίπου έντεκα ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου έως τον θάλαμο που βρίσκονται τα παιδιά και πάλι πίσω – έξι για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Έχουν να καλύψουν μία διαδρομή περίπου 4 χλμ. έως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian