Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ γνώριζαν το Πυθαγόρειο Θεώρημα;
Οι κατασκευαστές των αρχαίων μεγαλιθικών μνημείων της Βρετανίας όπως το Στόουνχετζ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν το Πυθαγόρειο Θεώρημα 2.000 πριν τη γέννηση του Πυθαγόρα, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, το θέμα της αρχαίας γεωμετρίας των μνημείων αυτών της Νεολιθικής αποτελεί το αντικείμενο ενός νέου βιβλίου, του «Megalith», οι συντελεστές του οποίου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα μνημεία αυτά κατασκευάστηκαν από ανθρώπους με γνώσεις αστρονομίας, οι οποίοι κατανοούσαν τους κύκλους της Σελήνης, του Ήλιου και των εκλείψεων, και έφτιαξαν έτσι γιγαντιαία πέτρινα ημερολόγια χρησιμοποιώντας πολύπλοκη γεωμετρία.
Ένας εκ των ερευνητών, ο Ρόμπιν Χιθ, υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει ένα τεράστιο «πυθαγόρειο τρίγωνο» (ορθογώνιο τρίγωνο που τα μήκη των πλευρών τους είναι θετικοί ακέραιοι αριθμοί ) που συνδέει το Στόουνχετζ, τον χώρο από τον οποίο προήλθαν οι πέτρες στην Ουαλία και το Λούντι Άιλαντ, έναν σημαντικό προϊστορικό χώρο.
Ως γνωστόν, το Πυθαγόρειο Θεώρημα αναφέρει ότι το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών ενός τριγώνου ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχιτεκτονική. Στο νέο βιβλία παρουσιάζεται το πώς σε μία από τις πιο πρώιμες «εκδόσεις» του Στόουνχετζ (2750 πΧ) υπάρχει ένα ορθογώνιο τεσσάρων λίθων που, όταν χωριστεί διαγώνια στα δύο, σχηματίζει ένα «τέλειο Πυθαγόρειο τρίγωνο», 5:12:13. Επίσης, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι γραμμές που προκύπτουν συμπίπτουν με σημαντικές ημερομηνίες στο νεολιθικό ημερολόγιο, (ισημερίες, ηλιοστάσια κ.α.)
«Ο κόσμος συχνά θεωρεί τους προγόνους μας ως άξεστους ανθρώπους των σπηλαίων, αλλά είχαν επίσης μεγάλες γνώσεις αστρονομίας. Χρησιμοποιούσαν Πυθαγόρεια γεωμετρία πάνω από 2.000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Πυθαγόρας...θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν επιστημονικά μυαλά, αλλά πάνω από όλα ήταν αστρονόμοι και κοσμολόγοι. Μελετούσαν μεγάλους και δυσνόητους κύκλους και ήξεραν για αυτούς όταν άρχιζαν να σχεδιάζουν χώρους όπως το Στόουνχετζ».
Βορειοανατολικά του Στόουνχετζ υπήρχε και το Γούντχετζ, που επίσης είχε κατασκευαστεί με βάση ένα τρίγωνο 12:35:37. Επίσης, «πυθαγόρεια» τρίγωνα έχουν βρεθεί και στο Έιβμπερι, στον ναό των δρυΐδων στο Ινβέρνες και σε άλλους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Βρετανία. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν πως πολλές από τις γνώσεις που βρίσκονταν πίσω από αυτά τα μνημεία χάθηκαν μετά την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Βρετανία.
Πηγή: Τelegraph, huffingtonpost.gr