Τραγικό: Έως το 2020 τουλάχιστον 200 εκατ. Ινδοί δεν θα έχουν πρόσβαση σε νερό

Τραγικό: Έως το 2020 τουλάχιστον 200 εκατ. Ινδοί δεν θα έχουν πρόσβαση σε νερό

Η Ινδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη μέχρι στιγμής λειψυδρία στην ιστορία της, προειδοποιεί μία έρευνα που εκπόνησε το κυβερνητικό think tank- Εθνικό Ιδρυμα για την Μεταμόρφωση της Ινδίας- γνωστό ως NITI Aayog.

Σήμερα 600 εκατομμύρια Ινδοί αντιμετωπίζουν «υψηλή έως ακραία» λειψυδρία και περίπου 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ανεπαρκούς πρόσβασης σε πόσιμο νερό, αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση η λειψυδρία θα επιδεινωθεί καθώς μέχρι το 2030 η ζήτηση νερού στη χώρα προβλέπεται να είναι διπλάσια από την διαθέσιμη προσφορά, γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυτη έλλειψη νερού, ενώ το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 6%. Επίσης, τουλάχιστον 21 μεγάλες πόλεις της χώρας είναι πιθανόν να εξαντλήσουν τα υπόγεια ύδατα έως το 2020, επηρεάζοντας τουλάχιστον 200 εκατ. ανθρώπους.

Δίνονται επίσης στοιχεία από ανεξάρτητους οργανισμούς οι οποίοι επισημαίνουν ότι το 70% περίπου του νερού της χώρας είναι μολυσμένο, γεγονός που θέτει την Ινδία στην 120η θέση μεταξύ των 122 χωρών στον δείκτη ποιότητας των υδάτων. Ανάμεσα στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας αλλά και της ποιότητάς του είναι οι πολυπληθείς Ούταρ Πραντές, Ρατζαστάν, Μπιχάρ και Χαρυάνα όπου ζουν πάνω από 600 εκατ. άνθρωποι και αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της αγροτικής παραγωγής της Ινδίας.

Η NITI Aayog είναι η πρώτη δεξαμενή σκέψης στην Ινδία η οποία παρέχει στρατηγικές και μακροπρόθεσμες πολιτικές και προγράμματα στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ