Γερμανία και Γαλλία σπεύδουν να αυξήσουν τα κονδύλια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εκεί όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο. Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον τεχνολογικό τομέα, το Βερολίνο και το Παρίσι αγωνιούν να μη μείνουν πίσω σε αυτόν τον αγώνα. Εδώ και καιρό, οι Κινέζοι διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία των Αμερικανών στην καινοτομία, με το Πεκίνο να επενδύει δεκάδες δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Νιώθουμε την πίεση», είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, υπονοώντας ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο. Αυτήν την πεποίθηση μοιράζονται και άλλα μέλη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτόν τον τομέα μόνο στους Κινέζους και στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Τομπίας Χανς, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου του Σάαρλαντ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία. Από το Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε τον Μάρτιο να χρηματοδοτήσει έρευνες στην τεχνητή νοημοσύνη, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, έως το 2022. Πολλοί, μάλιστα, ευελπιστούν να υπάρξει στενή συνεργασία Γερμανών και Γάλλων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η κοινοπραξία της Airbus, του ομίλου αεροναυπηγικής που εξελίχθηκε με επιτυχία σε έναν κολοσσό ισάξιο της Boeing.
Προς το παρόν, όμως, είναι πολύ λίγα τα κρατικά κονδύλια που δεσμεύονται για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης των δύο ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παραδόξως, αν και οι γερμανικές εταιρείες χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία στην παραγωγή τους, οι μεγάλες καινοτομίες αναπτύσσονται στις ΗΠΑ και στην Ασία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας, η γερμανική κυβέρνηση παρείχε μόνον 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ερευνών στην τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στις Βρυξέλλες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων, τα κονδύλια που προβλέπονται δεν είναι ισόποσα των κεφαλαίων που επενδύουν οι ΗΠΑ ή η Κίνα. Από το 2014 έως το 2020, η επιτροπή σκοπεύει να διοχετεύσει ένα δισ. ευρώ σε έρευνες για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Τόσα επενδύει η αμερικανική κυβέρνηση ανά έτος.
Εως το 2025, η Κίνα σχεδιάζει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην καινοτομία, διοχετεύοντας περίπου 50 δισ. ευρώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στα σχέδια του Πεκίνου περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου που θα προσελκύει εταιρείες και επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, η Γερμανία και η Γαλλία συζητούν να ιδρύσουν ένα νέο ινστιτούτο ερευνών όπου θα μπορούν να συνεργάζονται πανεπιστήμια, ερευνητές και εταιρείες. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου Σάαρλαντ, Σααρμπρίκεν, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πάρκο. Εκεί βρίσκεται το Κέντρο Ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης της Γερμανίας (DHKI).
«Η Ευρώπη προχωράει, ωστόσο, συντηρητικά προς την ψηφιακή τεχνολογία, πράγμα δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό, αν όλοι οι υπόλοιποι δεν κινούνταν τόσο γρήγορα», σχολιάζει ο Ιαν Μίσκε, συνέταιρος στο Ινστιτούτο Μακ Κίνσεϊ.
Πηγή: Καθημερινή