Λαϊκιστές και ακροδεξιοί παίρνουν τα ηνία της Ιταλίας

Έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και ανατροπών το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα κατέληξαν σε συμβιβασμό και το απόγευμα αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Τζουζέπε Κόντε.

\

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα τα Πέντε Αστέρια εκπροσωπούνται από εννιά υπουργούς, η Λέγκα του Βορρά από έξι και τρεις είναι τεχνοκράτες. Από τους 18 υπουργούς, πέντε είναι γυναίκες.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει και αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

Έτσι ο νομικός και νεοφερμένος στην πολιτική Τζουζέπε Κόντε, άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι που επελέγη πριν από δεκαπέντε ημέρες από το M5S και τη Λέγκα, θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην προσεχή σύνοδο κορυφής.

Αντιμεταναστευτικές οι πρώτες δηλώσεις

Για τις πρώτες του δηλώσεις σήμερα ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκας, επέλεξε τον Βορρά. «Ήθελα να είμαι στα βουνά μου, στη Λομβαρδία μου» είπε σε μια γεμάτη πλατεία με τον κόσμο να φωνάζει το όνομά του ρυθμικά.

Στην ομιλία του αποτυπώθηκε εκ νέου ο ξενοφοβικός λόγος του ακροδεξιού κόμματος ενάντια στους μετανάστες, ο οποίος σχηματοποιείται και ως ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος της λαϊκίστικης συμμαχίας.

«Ήδη μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών. Του είπα ότι πρέπει να προσέξουμε αυτά τα πέντε δισ. που ξοδεύουμε για να υποδεχόμαστε μετανάστες. Μου φαίνονται πολλά και μπορούν να περικοπούν» είπε και επευφημούμενος από το πλήθος συμπλήρωσε το εξής: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει αν κάνω ως υπουργός είναι υπερασπιστώ τα σύνορά μας».

Οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή. Πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας.

Όσο για το νέο υπουργό εργασίας και ανάπτυξης, ηγέτη των Πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάγιο, το σύνθημα του είναι «Η Ιταλία πρώτα».

Η ιδέα είναι να τιμωρήσει τις εταιρείες που μετακομίζουν εκτός των συνόρων, και περικόπτουν θέσεις εργασίας στη χώρα του, ένα θέμα που ήδη έχει απασχολήσει το κόμμα του από τα τέλη του 2013, όταν κατέθεσε τροπολογία στη βουλή επί κυβέρνησης Λέτα.

Τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου
Ο Σαλβίνι και Ντι Μάγιο είναι πλέον αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, ο πρώτος επιφορτισμένος με την Οικονομική Ανάπτυξη και την Εργασία, ο δεύτερος επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πιο κρίσιμο υπουργείο, αυτό της Οικονομίας και των Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία, καθηγητής πολιτικής οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Ο αρχικά προαλειφόμενος γ' αυτή τη θέση, Πάολο Σαβόνα, ο 81χρονος οικονομολόγος που χαρακτηρίζει την οικονομική και νομισματική ένωση «γερμανική φυλακή», αναλαμβάνει υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Θα τον πλαισιώσει ο ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014), και αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η αντίδραση των αγορών είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που περιμένουν να δουν οι περισσότεροι σήμερα. Οι επενδυτές θεωρούν το πρόγραμμα των δύο κομμάτων επικίνδυνο για τα ιταλικά δημοσιονομικά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Η σύνθεση της κυβέρνησης Κόντε

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία:Ρικάρντο Φρακάρο

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών