HD βινύλιο με αναλογικό ήχο

HD βινύλιο με αναλογικό ήχο

Ένα startup με έδρα την Αυστρία απέσπασε πριν λίγες ημέρες χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να υλοποιήσει το υπερφιλόδοξο πλάνο δημιουργίας του πρώτου HD βινυλίου. Όπως μάλιστα ισχυρίζεται ο ιδρυτής της Rebeat Innovation, Guenter Loibl οι πρώτοι δίσκοι βινυλίου υψηλής ευκρίνειας θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2019.

Η αυστριακή Rebeat Innovation είχε καταθέσει αίτηση για την κατοχύρωση της αντίστοιχης πατέντας ήδη από το 2016. Όπως περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που της αποδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες, οι δίσκοι αυτοί θα έχουν «υψηλότερη πιστότητα ήχου, ισχυρότερο όγκο και έως 30% μεγαλύτερο χρόνο αναπαραγωγής από τους συμβατικούς δίσκους (LP)».

Η τεχνολογία πίσω από το βινύλιο υψηλής ευκρίνειας

Η διαδικασία παραγωγής και κοπής των HD δίσκων ξεκινάει από τη μετατροπή της ηχητικής πληροφορίας σε έναν τρισδιάστατο «χάρτη», βάσει του οποίου το λέιζερ χαράζει τις αυλακώσεις στο βινύλιο. Η περίπλοκη αυτή μέθοδος, σύμφωνα με τον εμπνευστή της, έχει ως αποτέλεσμα την ακριβέστατη αναπαραγωγή των ηχογραφήσεων, με μηδαμινές απώλειες της ηχητικής πληροφορίας.

Αμέσως μόλις διασφαλίστηκε η νέα χρηματοδότηση, η Rebeat Innovation παρήγγειλε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα λέιζερ, το οποίο θα αναλάβει την κοπή των πρώτων δίσκων. Τα αρχικά δείγματα θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Οκτώβριο στο συνέδριο του κλάδου Making Vinyl τον Οκτώβριο, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα πρώτα βινύλια HD θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων το καλοκαίρι του 2019.

Συμβατοί με όλα τα πικάπ

Ένα άλλο πλεονέκτημα της νέας διαδικασίας αναπαραγωγής βινυλίων, είναι ότι εξαλείφονται πλήρως οι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται έως σήμερα στη διαδικασία επεξεργασίας των δίσκων. Εξάλλου, η ακρίβεια της διαδικασίας διασφαλίζει ίδια αποτελέσματα σε όλη τη γραμμή παραγωγής, καθώς δεν υπάρχει φθορά, ούτε η παραμικρή ποιοτική διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου παραγόμενου αντιτύπου.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι νέοι δίσκοι θα είναι πλήρως συμβατοί με όλα τα υπάρχοντα πικάπ. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του HD Vinyl από αντίστοιχα πρότζεκτ, που οδηγήθηκαν σε αποτυχία λόγω της απαίτησης ειδικού εξοπλισμού.

Η συμβατότητα με τα εκατομμύρια των συσκευών που κυκλοφορούν, σε συνδυασμό με το όψιμο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για τον αναλογικό ήχο, αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο HD Vinyl. Πόσο μεγάλη, μένει να το ανακαλύψουμε τους επόμενους μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: Liberal, του Γιάννη Γορανίτη