Μολδαβία: Διαδήλωση για την ένωση με τη Ρουμανία

Μολδαβία: Διαδήλωση για την ένωση με τη Ρουμανία

Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τα κοινοβούλια των δύο χωρών να υπογράψουν ψήφισμα για την έναρξη των διαδικασιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βέβαια, η ένωση των δύο γειτονικών κρατών θεωρείται σχεδόν απίθανη. Ωστόσο, η παραπάνω κίνηση φαίνεται πως εντάσσεται στο εύρυτερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Μολδαβία, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορωσικών.

Η περιοχή, όπου σήμερα απαρτίζει το κράτος της Μολδαβίας, κατά τον 19ο αιώνα άνηκε στην τσαρική Ρωσία. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο, ενώθηκε με το Βασίλειο της Ρουμανίας, προτού προσαρτηθεί στη Σοβιετική Ένωση το 1940. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, προς το παρόν, τηρεί σιγήν ιχθύος, παρότι στη σημερινή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα, καθώς τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Κλειδί για το μέλλον της χώρας θα αποτελεί το ποσοστό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο τάσσεται υπέρ της φιλορωσικής προσέγγισης.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters