Σημαντική διολίσθηση στο μέτωπο της ανεξαρτησίας των θεσμών και του κράτους δικαίου διέγνωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Απαντώντας νωρίτερα σήμερα στους Δελφούς στις ερωτήσεις του Τόνι Μπάρμπερ, δημοσιογράφου των Financial Times, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η διολίσθηση αυτή γεννά «αβεβαιότητα» και πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Μία εξαίρεση, ωστόσο, όπως είπε, είναι η φορολογική διοίκηση, η ανεξαρτητοποίηση της οποίας από την πολιτική διαδικασία – που ξεκίνησε επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών – είχε ως αποτέλεσμα «να μην έχουμε πια πρόβλημα συλλογής των φόρων».
Σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα». Ανέφερε ότι κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να συμψηφίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας με τις οφειλές του κράτους προς αυτήν, αλλά ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με αυτό. «Δεν θα έπρεπε οι εισαγγελείς να το έχουν ελέγξει αυτό;» διερωτήθηκε. Μίλησε για καταγγελίες που είναι «εντελώς ψευδείς» και κάνουν πολύ κακό στη χώρα και ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «μπορεί να έχουν εκβιαστεί», για να λένε «τέτοια ψέμματα». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην «παράνομη» έρευνα του γραφείου της συζύγου του, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2016: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου». «Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα επιστρέψει «στις παλιές κακές του συνήθειες». Μεταξύ των κινδύνων στον ορίζοντα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες «μετά από ένα πολύ καλό 2017». Η εξέλιξη αυτή, είπε, αποτελεί «έναν σαφή κίνδυνο» για τη δυναμική του χρέους. Επιπλέον, σταχυολόγησε άλλες πιθανές πηγές επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, από τις αυριανές εκλογές στην Ιταλία ως τις γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε πιθανά εξωγενή σοκ, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, πέρα από ενίσχυση των θεσμών, απαιτείται «κοινωνική και πολιτική συναίνεση», ξένες άμεσες επενδύσεις, «εκτεταμένη χρήση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», «δραστική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης», διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τον περιορισμό της άτυπης οικονομίας, ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Το τελευταίο μάλιστα, όπως επανέλαβε, θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα που θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
Ο κ. Στούρναρας τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι μία προληπτική γραμμή στήριξης υπονομεύει την απόπειρα ανάκτησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Ούτως ή άλλως, είπε, βάσει των όρων που αφορούν χώρες που έχουν βρεθεί σε καθεστώς μνημονίων, η Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια» υπό στενή εποπτεία.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη μίας ουσιώδους ρύθμισης για το χρέος, που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. Όπως ανέφερε, είναι κάτι που το Eurogroup έχει υποσχεθεί από το 2012, και έπρεπε να είχε υλοποιήσει ήδη από το 2014.
Πηγή: Καθημερινή, του Γιάννη Παλαιολόγου