Eurogroup: Προς β΄ δεκαπενθήμερο Μαρτίου η εκταμίευση

Eurogroup: Προς β΄ δεκαπενθήμερο Μαρτίου η εκταμίευση

Προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου -και αφού έχουν υλοποιηθεί και δύο τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό- μετατίθεται η εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι θεσμοί επιδοκίμασαν την υλοποίηση 108 από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, ωστόσο προτού ανάψουν «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ., επιθυμούν να βεβαιωθούν πως «τρέχουν» τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όσο και οι διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό.

Πάντως, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τα δύο αυτά προπαιτούμενα δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τρίτα μέρη.

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είχαν έντονη συζήτηση πριν από την έναρξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ντράγκι θεωρεί κομβική την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σεντένο: Δύο προαπαιτούμενα για τη γ’ αξιολόγηση

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ ανέφερε ότι απομένει η υλοποίηση μόνο δύο προαπαιτουμένων για τη γ΄ αξιολόγηση, τα οποία, όπως πρόσθεσε, δεν βρίσκονται εντελώς στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών, αλλά εξαρτώνται και από τρίτα μέρη.

Όπως τόνισε, τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά. «Υλοποιούν όλα τα συμφωνηθέντα και στρεφόμαστε πλέον στην τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Επανέλαβε εξάλλου ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα, εκτιμώντας πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ξεκίνησε η τεχνική εργασία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μοσκοβισί: Στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα οι θεσμοί για τη δ’ αξιολόγηση

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος, με την Ελλάδα να έχει υλοποιήσει 99% των προαπαιτουμένων.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, επιτρέποντάς του να ανάψει «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου), προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές για τη δ’ αξιολόγηση.

Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης μέσα στον Μάιο, προκειμένου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις στις 21 Ιουνίου.

Τα κλιμάκια των θεσμών θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της Ε.Ε. και κανονικό μέλος της ευρωζώνης», επέμεινε ο κ. Μοσκοβισί.

Δεν «βλέπει» εκταμίευση πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου ο Ρέγκλινγκ

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν προβλέπει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης πριν απο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης από τον ESM, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εκταμίευση αφού η Ελλάδα εκπληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα και ανάψουν «πράσινο» τα εθνικά κοινοβούλια.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την πορεία των πληρωμών των οφειλών του Δημοσίου για τον Δεκέμβριο.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Στο ανακοινωθέν του και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Eurogroup αναφέρει πως έλαβε ενημέρωση για την περαιτέρω πρόοδο που σημείωσε η χώρα στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

Το Eurogroup επισημαίνει ότι η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πηγή: naftemporiki.gr