Σταθερά στις πρώτες θέσεις με τις πιο "δυστυχείς" οικονομίες του πλανήτη φιγουράρει η Ελλάδα στη σχετική κατάταξη του Bloomberg. Η χώρα μας μοιράζεται φέτος την πέμπτη θέση με την Τουρκία, με βαθμολογία 20,6 μονάδων. Στην περσινή κατάταξη ήμασταν στην έκτη θέση, με τον δείκτη δυστυχίας να είανι ωστόσο υψηλότερα, στις 22,7 μονάδες.
Η υψηλή θέση αποκαλύπτει πως για τους οικονομολόγους, που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα του Bloomberg, το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει αυτόματα βελτίωση των προοπτικών. Η ανεργία παραμένει εξάλλου σε υψηλότατα επίπεδα και τα εισοδήματα των νοικοκυριών σε διαρκή πίεση, υπό το βάρος φουσκωμένων φόρων.
Την αρνητική πρωτιά, με μεγάλη διαφορά, κατακτά για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Bενεζουέλα, όπου η οικονομική κατάρρευση έχει οδηγήσει σε βαθύτατη κοινωνική, ανθρωπιστική κρίση.Ο δείκτης "μιζέριας" για τη χώρα έχει σκαρφαλώσει στις 1872 μονάδες, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί φέτος στο 1.864%, ενώ οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής θα ενταθούν.
Ακολουθούν η Νότιος Αφρική, που βιώνει πολιτική κρίση, με τον δείκτη στις 33,1 μονάδες, αλλά και η Αργεντινή (27,1), παρά τις προσπάθειες, που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να δώσει τέλος στις διαμάχες με τους πιστωτές της. Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Αίγυπτο και στην έβδομη την Ουκρανία.
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά την όγδοη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει δει το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί αν αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Την πρώτη δεκάδα "δυστυχίας" συμπληρώνουν η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.
Στον αντίποδα οι λιγότερο δυστυχείς οικονομίες, δηλαδή εκείνες με τις πλέον ευοίωνες προοπτικές, είναι η Tαϋλάνδη, η Σιγκαπούρη
Πηγή: naftemporiki.gr