Α. Τσίπρας; «Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και των οφ-σορ»

Έντονες αναφορές στο σκάνδαλο της Novartis, αλλά και στη στάση της αντιπολίτευσης, όσον αφορά το συλλαλητήριο της Κυριακής για το όνομα της ΠΓΔΜ. είχε η ομιλία του πρωθυπουργού στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός πατριωτισμός και όχι ο «πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος είναι «να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να αναζητήσουμε μαζί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», και τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, όχι μονάχα γιατί είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά γιατί είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία».

Τόνισε τους ανοδικούς ρυθμούς στην οικονομία, στη μείωση της ανεργίας και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα τηρήσουμε μέχρι τέλους την εντολή του λαού για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα».

«Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο».

Κάνοντας επίσης άμεση αναφορά στην επικαιρότητα, στο συλλαλητήριο και τα θέματα των σκανδάλων, είπε:

«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ' όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός όμως, που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

Επιτιθέμενος στην αξιωματικής αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας και πάνω από όλα τιμιότητας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξία, εξωστρέφεια, βιωσιμότητα
Όσον αφορά την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, λέγοντας ότι στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Όπως εξήγησε, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών.

Ρόλος του νέου Ταμείου Υποδομών, είπε, είναι να χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία.

Ενίσχυση Φεστιβάλ Ολυμπίας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Εξήγγειλε, πλέον της σταθερής του επιχορήγησης, την ενίσχυσή του από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά τη Λίμνη Καϊάφα, είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της, με τη διάθεση σε πρώτη φάση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της λίμνης. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας, ενώ η Βουλή θα συμβάλει στη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

Υδρογονάνθρακες
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Τόνισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων: η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι άμεσα ξεκινά το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, που όπως είπε «αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων», είπε.

Όσον αφορά το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη λύση που προέκυψε μέσα από τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτης-Κατασκευής, η οποία περιλαμβάνει:

-Από την οδό Κανελλοπούλου βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο «cut and cover» μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.

-Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.

-Στη μελέτη θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.

Στον λαό το παραλιακό μέτωπο
Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε «στην τελική φάση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον Δήμο».

Τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων νομοθετική διάταξη για την ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης και σύντομα θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα.

Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών