Φοροδιαφυγή πέντε αστέρων από 4άστερα ξενοδοχεία
Δεν συμμορφώνονται ούτε κι όταν γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα ελέγχων επιχειρήσεων, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, όπου το δέλεαρ της φοροδιαφυγής είναι μεγάλο.
Για παράδειγμα, δύο τουριστικές μονάδες που έλεγξε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η μία στην Ανατολική Αττική και η άλλη στη Σαντορίνη, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτές είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος, κάτι που θα έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκι.
Οι παραπάνω είναι δύο από τις επτά συνολικά ακραίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που έπιασε η «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ, σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε 712 τουριστικές μονάδες, δηλαδή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε άλλα τέσσερα ξενοδοχεία, 4 αστέρων και άνω, με πάνω από 300 δωμάτια, η απόκλιση που διαπιστώθηκε μεταξύ του εκτιμώμενου και του δηλωθέντος τζίρου ήταν άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μονάδες που βρίσκονται στη Ρόδο (οι δύο εξ αυτών), στην Κέρκυρα και στην Ηλεία.
Τέλος, ακραία χαρακτηρίζουν οι πηγές της ΑΑΔΕ την περίπτωση φοροδιαφυγής ξενοδοχειακής μονάδας της Χαλκιδικής, η οποία επίσης εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων και διαπιστωθέντων εσόδων.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν ως βάση για τους ελέγχους τους τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν οι 712 επιχειρήσεις στις 31 Ιουλίου. Αυτές τις διασταύρωσαν με τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους για τον Ιούνιο σχετικά με την πληρότητα και τις τιμές των εν λόγω τουριστικών καταλυμάτων, όπως αυτή προέκυψε από μηχανές αναζήτησης ξενοδοχείων στο Internet. Επισκέφθηκαν επίσης τις επίσημες ιστοσελίδες των τουριστικών μονάδων για να πληροφορηθούν τις τιμές και την πληρότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επικοινώνησαν οι ίδιοι τηλεφωνικώς ή και επισκέφθηκαν προσωπικώς τις μονάδες, προσποιούμενοι τους πελάτες.
Παρά τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή, πάντως, η οποία συντελείται μπροστά στα μάτια των ελεγκτών, υπάρχουν και κάποιοι που συμμορφώνονται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πηγές της ΑΑΔΕ, επικαλούμενες το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες 712 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ελεγχθεί και πέρυσι, φέτος δήλωσαν αυξημένο τζίρο κατά 21%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά κατά το υπόλοιπο 50% στη φορολογική συμμόρφωση.
Για τους υπόλοιπους συνεπείς φορολογούμενους πάντως, από σήμερα, άλλο είναι το πρόβλημα που τους απασχολεί: Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ ξεκινάει από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου να αναρτά τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων για 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες στο τέλος κάθε επόμενου μήνα, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Δεν θα υπάρχουν αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ, αφού οι αντικειμενικές τιμές στις οποίες θα επιβληθεί θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν και πέρυσι. Οι αλλαγές των αντικειμενικών έχει προγραμματιστεί να γίνουν τον Δεκέμβριο του 2017, με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο. Αν αυτή η δέσμευση τηρηθεί, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ το 2018. Ωστόσο, και για το 2018 ο στόχος εσόδων θα είναι ο ίδιος.
Πηγή: Καθημερινή