Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Μάνη - Σοβαρές ζημιές σε σπίτια

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Μάνη - Σοβαρές ζημιές σε σπίτια

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασύρου. «Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».
Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα, αλλά στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι.

Ακόμη, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά. Όπως εξήγησε, υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς.

Επιπλέον ανέφερε ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε κάηκε από τη φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου.

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπήρχε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά «δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι μεταβαίνουν στη Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 54 ατόμων, ενώ παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Πυρκαγιές σε Μαυρομάτι Αλιάρτου και Ροβολιάριο Μακρακώμης

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία και στο Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα.

Η πρώτη μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες, εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και νωρίτερα δυο αεροσκάφη Καναντέρ.

Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και στο σημείο μετέβησαν 12 πυροσβέστες, έξι οχήματα και νωρίτερα δύο Καναντέρ και δύο Πεζετέλ.

Δασική πυρκαγιά στην Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ και δύο αεροσκάφη Πεζετέλ.

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος αναμένεται και η συνδρομή εννέα πυροσβεστών από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν απειλούνται κατοικίες, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι γρήγορα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταφέρουν να περιορίσουν τη φωτιά.

Η Αγία Ειρήνη βρίσκεται κοντά σε μερικά από τα πιο τουριστικά μέρη της Κεφαλονιάς, όπως τη Σκάλα, τον Πόρο, αλλά και το χωριό Τζανάτα, στην ενδοχώρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική