ΔΕΗ: Τεράστια οικονομική ζημιά από την κατολίσθηση

ΔΕΗ: Τεράστια οικονομική ζημιά από την κατολίσθηση

Όπως προκύπτει, θάφτηκαν τέσσερις γερανοί, το κόστος για την απομάκρυνση των χωμάτων είναι υψηλό, όπως και η αποζημίωση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων.

Στελέχη της ΔΕΗ αποτιμούν τη ζημιά σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ορυχείο διαθέτει ακόνα 30 εκατ. τόνους κοιτάσματα λιγνίτη που αποτιμώνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η ζημιά επιτρέπει την εκμετάλλευσή του.

Το κόστους για τους τέσσερις γερανούς υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ (ο Ελεύθερος Τύπος σε δικό του ρεπορτάζ μιλά για 200 εκατ. ευρώ), ενώ όσο μένει κλειστό το ορυχείο, τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες στο Αμύνταιο.

Οι τελευταίες ήταν σε συντήρηση και θα έμπαιναν σε λειτουργία, εφόσον το απαιτούσαν οι ανάγκες του καλοκαιριού.

Το χειμώνα θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα για τους κατοίκους του Αμύνταιου, αφού οι μονάδες τούς εξασφάλιζαν τηλεθέρμανση.

Ένα άλλο ζήτημαα που προκύπτει είναι τι θα γίνουν οι περίπου 1.350 εργαζόμενοι στα ορυχεία. Οι 550 της ΔEΗ στο ορυχείο και άλλοι 300 στον ΑΗΣ Αμυνταίου μένουν χωρίς αντικείμενο. Πιθανότατα θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες και ορυχεία της ΔEΗ.

Πέρα, όμως, από τους προαναφερόμενους εργαζόμενους το υπουργείο Πολιτισμού, μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει τα ονόματα 350 ειδικευμένων εργατών που θα υπέγραφαν τετράμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης στο ορυχείο του Αμυνταίο. Η πρόσληψη τους είχε να κάνει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Οι 350 μένουν στο ψυγείο μέχρι και αν επαναλειτουργήσει το ορυχείο, ενώ η ΔEΗ που θα τις χρηματοδοτούσε γλυτώνει ένα τεράστιο κόστος.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές

Στο θέμα της πρόκλησης των κατολισθήσεων, η ΓΕΝΟΠ αλλά και η ίδια η ΔEΗ, φαίνεται ότι αφήνουν αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια παρεμπόδιση των λιγνιτικών εκσκαφών στην κορυφή του ορυχείου εξαιτίας των αρχαιολογικών ερευνών είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποσυμφορηθούν οι μάζες και έτσι να προκληθούν οι πρωτοφανείς κατολισθήσεις.

Αλλά και η ΔEΗ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σημειώνει: «Η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών σε περιοχή του Ορυχείου Αμυνταίου προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην λειτουργία των εκσκαφέων υπερκειμένων».

Πηγή: Ναυτεμπορική