Γαλλία - Βουλευτικές: Σαρωτική νίκη Μακρόν

Γαλλία - Βουλευτικές: Σαρωτική νίκη Μακρόν

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχουν κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών τα οποία βασίζονται σε μερική καταμέτρηση των ψήφων.

Το κόμμα του Μακρόν La Republique en marche (LREM) και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν πάνω από το 30% των ψήφων, ανέφερε το υπουργείο λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ψήφους από μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβή από τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το κόμμα του Μακρόν να πλησιάζει το 33%.

Οπως δείχνουν και τα πρώτα exit polls το κόμμα La République en marche του Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,2% έως 32,9% των ψήφων μπροστά από τη δεξιά (20,9% έως 21,5%) και το Εθνικό Μέτωπο που ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (13,1% έως 14%).

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει το 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 9% και 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC.

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.

Όλοι τους φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

Ο μεγάλος νικητής, ωστόσο, αυτής της ψηφοφορίας παραμένει η αποχή. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: η χαμηλή συμμετοχή δείχνει κρίση εμπιστοσύνης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε απόψε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Aριθμός υποψηφίων ρεκόρ

Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων, πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων. Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών.

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή.

Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα. Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)