Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών, πρωτοφανών επεισοδίων εντός του κτηρίου της Βουλής.
Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την πρώτη εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής.
Οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE, κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, με αποτέλεσμα των τραυματισμών τεσσάρων εξ αυτών.
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του.
Η πρόθεσή του, ωστόσο, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.
Μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προσφάτως, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.
Την ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της εισβολής διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και της επίθεσή τους σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
ΠΓΔΜ: Διαδηλωτές ξυλοκόπησαν βουλευτές στο κοινοβούλιο
Προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ».
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters