Με οριακό προβάδισμα έναντι του «όχι» φαίνεται πως επικρατεί το «ναι» στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», επικαλούμενο τη ροή αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Εφόσον τελικώς επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μία «πύρρειος νίκη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επιτύχει την αλλαγή του πολιτεύματος και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η καταμέτρηση των ψήφων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να καταστούν γνωστά εντός των επόμενων λεπτών.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με καταμετρημένο άνω του 96% των ψήφων, το ποσοστό του «ναι» κυμαίνεται πέριξ του 51,45% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του «όχι» περιορίζεται στο 48,55%.
Η συμμετοχή φαίνεται πως κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς άγγιξε το 86%.
Το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» κυριαρχεί στις παράκτιες περιοχές και στο νοτιοανατολικό τμήμα.
Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν στο 80,9% των καταμετρημένων ψήφων - «Ναι» 53,6% , «Όχι» 46,4%
Στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θεωρείται πόλη - βαρόμετρο, με καταμετρημένο το 88%, «ναι» και «όχι» καταγράφουν παρεμφερή ποσοστά, καθώς αμφότερα κινούνται στο όριο του 50%.
Στην Άγκυρα, παράλληλα, το «ναι» διαθέτει οριακό προβάδισμα της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων (51,5% - 48,5%), ενώ στη Σμύρνη, με καταμετρημένο το 63%, το «όχι» προηγείται με 67% έναντι 32% του «ναι».
Ερντογάν: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα
Τη νίκη του στρατοπέδου του «ναι» χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν πηγές από το προεδρικό γραφείο. Ο Ερντογάν φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο.
«Είμαι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος» φέρεται να πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι αρκετοί ξένοι ηγέτες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ερντογάν, προκειμένου να τον συγχαρούν για το αποψινό αποτέλεσμα.
Επανακαταμέτρηση ζητεί η αντιπολίτευση
Tην επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων αναμένεται να ζητήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, πηγές από το CHP τόνιζαν ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν. Κατήγγειλε επίσης, ότι «διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης».
Τουρκία: Δύο νεκροί σε εκλογικό τμήμα του Ντιγιάρμπακιρ μετά από πολιτική διαφωνία
Η αντίδραση της κυβέρνησης
«Το στρατόπεδο του “ναι” δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι», δήλωσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο επίτευγμα» και κάλεσε όλες τις πλευρές, να σεβαστούν την έκβαση του δημοψηφίσματος.
Aπό την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπενελί Γιλντιρίμ, θα παραχωρήσει συνέντευξη προς τους εκπροσώπους του Τύπου, στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).
Τι διακυβεύεται
Οι περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει, από την πλευρά της, την αυταρχική παρέκκλιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζει πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι οι κάλπες έκλεισαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, καθώς στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Τουρκία, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 16.00, ενώ στην υπόλοιπη τουρκική επικράτεια στις 17.00. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε προηγηθεί και η ψηφοφορία των Τούρκων, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Πηγή: naftemporiki.gr